Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Jeżeli masz pytanie dotyczące sprzętu, napisz, a na pewno ktoś pomoże ci rozwiązać twój problem.
kinol2222

Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: kinol2222 »

Witam.
Słucham muzyki klubowej poczynając od Dance w stylu Groove Coverage idąc po Elektro,a nawet House.
Mam dylemat jak ustawić Equalizer, aby to ładnie grało, bass był przyjemnie miękki, nie dudniący.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert
Posty: 2923
Rejestracja: 11 sie 2009, 10:03

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: lsudny »

przytłum basy o kilka decybeli w takim razie
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert
Posty: 3606
Rejestracja: 13 lip 2008, 21:39

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: Cj Ex3 »

Podbij basy w uj i daj PreAMP na maksa, upewnij się że masz wyłączoną automatyczną regulację głośności. Nie musisz dziękować xD
kinol2222

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: kinol2222 »

[

A co to znaczy "uj" i "PreAmp"?
Jeśli chodzi o regulacja to no problem bo mam Audigy SE zmodowane na Xtreme Audio stery p17x bodaj.

A jeśli przytłumię basy to będą one miały gorszą jakość czy może będą miększe?
Awatar użytkownika
radekdudek11
Specjalista
Posty: 1652
Rejestracja: 07 gru 2009, 16:44

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: radekdudek11 »

uj=**uj
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert
Posty: 2923
Rejestracja: 11 sie 2009, 10:03

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: lsudny »

[
boisz się spróbować? nie martw się, o ile nie masz głośników za 2 zł to nic nie zepsujesz jak pokombinujesz. zrób to sam, na słuch.
kinol2222

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: kinol2222 »

Wiem, że nie zepsuje, a moje głośniki jakieś 250zł(?) gdzieś kosztują(Logitech x-530). Mój słuch niestety czasem zawodzi ;D Jak wyłączam eq to bas jest mało słyszalny, nie dudniący, ale coś w nim brakuje. No nic będę się bawił, zapewne przy nucie: Steve Murano Passion 2011 ten bass... xD
Awatar użytkownika
Dj Herman DST
Weteran
Posty: 547
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:52

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: Dj Herman DST »

70-130Hz troche podbij i powinno dac soczystości ;) do tego 130 - 200Hz troszke przycisz ;p
kinol2222

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: kinol2222 »

@up no i to jest dla mnie dobre wyjaśnienie ;)

Kod: Zaznacz cały

http://muzikum.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fphoto%2Fmy-images%2F853%2Faimp.jpg%2F
Tak mniej więcej to powinno wyglądać?
Przypominam bas miękki soczysty, nie dudniący, przyjemne granie :D
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert
Posty: 2923
Rejestracja: 11 sie 2009, 10:03

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: lsudny »

nie możesz puścić kilku utworów i sobie sprawdzić? korektor Ci nie zje brzmienia.
Awatar użytkownika
Dj Herman DST
Weteran
Posty: 547
Rejestracja: 10 lut 2009, 15:52

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: Dj Herman DST »

to juz musisz na ucho dobrać ;) na korektorku to wygląda mniej wiecej tak aby taki efekt powstał ;)
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert
Posty: 3606
Rejestracja: 13 lip 2008, 21:39

Re: Jak ustawić Equalizer w AIMP?

Post autor: Cj Ex3 »

PreAmp to ten suwak obok equalizera (w twojej skórce po prawej stronie, a u siebie mam go po lewej), odpowiada za głośność strumienia przed przepuszczeniem go przez EQ. Czyli jak kawałek jest nagrany w 0,0dB a ty dasz +16,0dB preampa to masz charczenie w wytłumaczony już przez radka uj xD
ODPOWIEDZ