Interface Audio

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
kaczuszka123
Nowicjusz

Interface Audio

Post autor: kaczuszka123 »

Witam
Otóż już mam dość pracy na zintegrowanej karcie dźwiękowej i głośniczkach za 60 zł i tu jest problem.
Otóż jeżeli chodzi o wybór interface'u to jestem kompletnym laikiem, nie mam pojęcia jaki wybrać. Chcę potem dokupić monitory studyjne, ale to dopiero za rok.
I mam do was pytanie a właściwie prośbę o pomoc w wybraniu właściwego interface'u. Mogę na niego przeznaczyć do 800zł. I mam jeszcze pytanie, czy da radę podłączyć do interface'u zwykłe głośniki np Labtec pulse 485.

Ps Proszę nie wypisywać jakiś dennych wypowiedzi bo w ogóle nie znam się na tym.
Ramzesu
Nowicjusz

Re: Interface Audio

Post autor: Ramzesu »

Odpowiedzmy sobie uczciwie na parę pytań:
Dotąd miksy robiłeś na głośniczkach za 60 zeta?
Robiłeś miksy wyłącznie na głośnikach, czy miksowałeś też na słuchawkach?
Masz ogólne doświadczenie w miksowaniu, znasz podstawowe zasady odnośnie tego jak powinny być rozmieszczone monitory, że nie powinno się w czasie pracy kręcić poziomami ich głośności itp?
Pracowałeś kiedyś na profesjonalnym sprzęcie?

Zdaje się, że każdy interfejs audio, zewnętrzna karta muzyczna, czy większość małych mikserów "do kompa" ma już wyjścia do odsłuchu, a więc zwyczajnie na głośniki. Najwyżej potrzebna może być przejściówka duży-mały jack.
Za te pieniądze kupisz najwyżej coś półprofesjonalnego i musisz się liczyć z tym, że łatwo wydać forsę na coś, czego albo w pełni nie wykorzystasz, albo będzie miało funkcje, które będę koszmarnej jakości. Myślę, że w wypadku przesiadania się z wersji "byle było na czym robić" na wersję "żeby to już tak nie szumiało" trzeba dużo bardziej sprecyzować profil Twojej działalności.
Nad czym pracujesz? Nagrywasz? Miksujesz sample? Potrzebujesz wiele wejść mikrofonowych i zasilania phantom? Zanim dobierze się interfejs musimy wiedzieć do czego on właściwie ma służyć, bo konia roboczego do wszystkiego to się w tym przedziale nie znajdzie.
ODPOWIEDZ