Głębia, panorama, przestrzeń w muzyce Trance na FL Studio, jakie wtyczki najlepiej???

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
bartley
Nowicjusz

Głębia, panorama, przestrzeń w muzyce Trance na FL Studio, jakie wtyczki najlepiej???

Post autor: bartley »

Tak jak w tytule, prosze o pomoc, jak uzyskać głębie, przestrzeń w utworach Trance bo taką muzyką sie bawie że tak powiem, no i mastering.Jakich wtyczek używać? Chodzi też o to zeby jak zrobie utwór bardziej rozbudowany czyli więcej dzwięków, melodii, żeby wszystko sie nie zlewało bo wychodzi chaos. Prosze kogoś doświadczonego o wypowiedź, i z góry dziękuje
Mixee

Re: Głębia, panorama, przestrzeń w muzyce Trance na FL Studio, jakie wtyczki najlepiej???

Post autor: Mixee »

Dalej, oznacza w FLu 100% seperated, czyli "odseparowane". Włącz sobie jakikolwiek pad i zobacz jak to działa.
Bliżej, oznacza 100% merged, czyli po prostu mono.
Ponadto pokrętło po środku L i R robi Ci różnicę pomiędzy prawym i lewym kanałem w milisekundach (ms). Daje to fajny efekt dźwięku totalnie z tyłu.

Podam Ci moje prywatne sposoby. Ktoś się może z nimi nie zgadzać, ale wiem, że swoją rolę spełniają :)

Gdy sam robię trance, bass i kick daję na mono. L i R w stereo enhancerze wykorzystuję do np. hatów, które wypełniają, między innymi, tło w panoramie właśnie. Pady niskie bliżej, pady wysokie i noise'owe dalej, niekiedy z zabawą panningiem. Nie da się tego powiedzieć dokładnie, bo to trzeba słyszeć. Praktycznie każdy wałek robi się inaczej.

Głębia... nie potrafię Ci tego zdefiniować. To trzeba słyszeć. Ważny jest na pewno dół. Odpowiednie ustawienie bassu i dolnych padów. Dół z górą mają się uzupełniać. Nie może niczego brakować, ma być maksimum dźwięków, maksimum powera, ale minimum chaosu. To jest trudne, ale do zrobienia :) . Nie żałuj sobie plucków w tle, gate padów. Gdy pomyślisz, że "chyba za dużo nawaliłeś", to znaczy, że jest ich prawie w sam raz :D . Pobaw się wtedy głośnościami i panoramą, żeby zlikwidować chaos i powinno być tło nieźle wypełnione. Oczywiście nie mówię tutaj o przypadkowych dźwiękach tylko o pasujących do siebie i porządnie przemyślanych.

Instrumenty:
Do padów polecam sylenth1, Omnisphere, ew. dla leniuchów Nexus i "Bigtone Signature Exp".
Do bassu również sylenth1, z3ta+, 3xOsc dla szarpnięcia.

Efekty:
Waves cała paczka, a w szczególności
Waves L2 do wybicia
Waves Doubler 4 na np. vocal.
Liquid Delays II - świetny delay na plucki, dzięki niemu idealnie wypełniają tło.
Reszta FLowe reeverby, EQ i oczywiście Fruity Stereo Enhancer.

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem :) W ostatniej chwili zauważyłem, że chciałeś wypowiedź kogoś doświadczonego. Sorry, że się wpycham xD . Może ktoś pr0 się jeszcze wypowie, to Ci pomogą.

Pozdrawiam

PS
Pozwolisz, że walnę spamem z linkem do tematu z moim utworem :D . Potrzebuję rad specjalistów, bo sam się uczę i tego stylu jeszcze nie ogarniam.

Kod: Zaznacz cały

http://muzikum.pl/wasze-dema-f154/progressive-house-t59370.html
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Re: Głębia, panorama, przestrzeń w muzyce Trance na FL Studio, jakie wtyczki najlepiej???

Post autor: darXide »

No nic dodać nic ująć, dół w mono i wyżej tym można badziej odseparować, niekiedy na syntach, kraszach czy hatach sprawdza się delikatne rozsynchronizowanie między prawym a lewym kanałem (czyli phase offset w stereo enhancer). Baw się pogłosem, perki dobrze brzmią blisko (mały roomsize), trzeba pamiętać o dobrym miksie pogłosu, w FLReeverb masz odcięcie dolnego i górnego pasma, na reszcie można kombinować wedle słuchu. Nic nie napędza perki lepiej niż delay, ale w syntach sprawdza się jako dobry panoramizer, szczególnie w trybie ping pong. Daleko do tła można powstawiać jakieś płynące odgłosy, walące się budynki, krzyki, płacze, przeefektowany biały szum, przydają się też sample z gier.
bartley
Nowicjusz

Post autor: bartley »

Dzięki chłopaki naprawde pomogliście. Pozdro
Awatar użytkownika
Sianek
Specjalista

Post autor: Sianek »

I ja tez liznąłem troszke teorii xD Dzięki xD
ODPOWIEDZ