Choinkowe lampki czy marzenie każdego artysty?

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
jnc04
Klubowicz

Post autor: jnc04 »

Cienka granica pomiędzy przebajerowaniem a przydatnością istniała w świecie muzyki elektroniczno-komputerowej od zawsze. Od zawsze piszemy też o sprzętach niektórych marek, że wyglądają jak przysłowiowa "świąteczna choinka".
Pytanie brzmi tylko: kto to wszystko nakręca? Zwalamy winę na producentów sprzętu, sami nierzadko patrząc nie na to, jak dany sprzęt sprawuje się w akcji, tylko jak wygląda. Kluczem do sukcesu jest wypośrodkowanie wszystkiego. Trudno jednak o to w czasach, gdy DJ-e stali się supergwiazdami i każde świecidełko, każda oznaka podążania za trendami i wyróżniania się spośród tłumu jest na wagę złota.
traktor_kontrol_x1_setup.jpg (17.31 KiB) Przejrzano 121 razy
allen%20and%20heath%20xone%204d%20dance%20mixer.jpg (33.41 KiB) Przejrzano 121 razy
Ile ludzi tyle opinii na ten temat. Niejeden z Was stwierdzi pewnie, że nie ma nic piękniejszego od widoku DJ-a grającego prostego i klimatycznego seta z "placków". Dokąd to wszystko zmierza? Czy technologia zabije DJ-a? Pomaga czy szkodzi?
0.jpg (12.99 KiB) Przejrzano 121 razy
monodeck_ii_18.jpg (25.51 KiB) Przejrzano 121 razy
Temat zrodził się wobec prezentacji kontrolera Station stworzonego przez artystę o pseudonimie Ander, którego demonstrację zamieszczam poniżej. Z jednej strony maszyna marzenie, a z drugiej coś, co z powodzeniem zastąpić można innymi, prawdopodobnie znacznie tańszymi, a może i lepszymi dobrodziejstwami techniki. I tu właśnie rodzi się odwieczny dylemat - czy to nie przerost formy nad treścią? Zapraszam do dyskusji, w końcu nikt nie wyrazi swojej opinii na ten temat lepiej od Was - mniej lub bardziej stałych bywalców klubów, obserwatorów, czasem amatorów, a czasem profesjonalnych DJ-ów i producentów.

Kod: Zaznacz cały

http://muzikum.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3D8WQU-Lrm3D8%26gl%3DPL
Żródło: ftb.pl

Awatar użytkownika
Ciastek
Specjalista

Re: Choinkowe lampki czy marzenie każdego artysty?

Post autor: Ciastek »

Na pewno chciałbym mieć taki kontroler ;D Ale jak dla mnie to zabawka, bajer, "przerost formy ponad norme" :) za ta cenę pewnie swoje studio bym wyposażył w bardziej "funkcjonalne, przydatne" rzeczy ;)

jak tak dalej pójdzie, za 20 lat będzie wystarczyć pomyśleć o czymś a resztę zrobi za nas maszyna, sprzęt :)
Awatar użytkownika
CooperMaster
Ekspert

Post autor: CooperMaster »

Jeżeli o mnie chodzi to sprzętem dla DJ bedą zawsze ślicznie nazwane placki :) prwdziwy DJ zawsze bedzie mi sie kojarzył z vinylem :) nie wiem dlaczego :D a bajery bajerami,ładnie wygląda,może i fajnie sie na tym gra,nie wiem :) ale dj z vinylem jakoś wzbudza zaufanie i pokazuje profesjonalizm :D
Awatar użytkownika
Dj Spector
Specjalista

Post autor: Dj Spector »

Niestety vinyle juz powoli idą do lamusa... bo wypierają je o wiele wygodniejsze cdki... ale co tam ;p i tak nie mam sprzętu...
Awatar użytkownika
KemoT
Użytkownik

Post autor: KemoT »

Niezłe... Extra to wygląda!
basstrek
Użytkownik

Post autor: basstrek »

ja powiem tak ze zgadzam sie z CooperMasterem a z mojej strony dodam tyle ze jak widzi sie dja grajacego vinylami a nie plytami cd to swiadczy tylko o tym ze jest na wysokim poziomie technicznym bo na cdkach to czysta elektronika praktcznie i tylko trzeba miec dobry sluch. A gramofon no coz tutaj treba to wszystko czuc i tyle z mojej strony ;p
ODPOWIEDZ