Samsung Omnia Lite vs Nokia 5800

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
marcinuz87
Nowicjusz

Samsung Omnia Lite vs I5700 Galaxy Spica(Nokia 5800 - nieaktualne)

Post autor: marcinuz87 »

Zdania co do lepszości tych modelów są podzielone, jednak bardziej mnie przekonuje Nokia(wejście na mini-jack, 3,2'' wyświetlacz z lepszą rozdzielczością), z drugiej strony Samsung ma lepszy aparat no i WindosMobile6.5..:confused:
Nie zamieszczam specyfikacji gdyż są ogólnie dostępne no i liczę na to że osoby udzielające się w tym poście są/byli właścicielami co najmniej jednego z modeli :p

Nie miałem okazji używać wcześniej telefonów tych producentów, więc tym bardziej trudniej mi się zdecydować. Podsumowując, który byście wybrali?
kubanosa

Re: Samsung Omnia Lite vs Nokia 5800

Post autor: kubanosa »

Znam się trochę na GSM i stwierdzam, że Nokia lepsza. Mini jack, wyświetlacz większy. Nie kupuj telefonów z WinMobile! Są to najbardziej wadliwe telefony. I Nokia, to Nokia, a nie jakiś Szajsung...
Awatar użytkownika
Radeonski
Specjalista

Post autor: Radeonski »

Nokia...

nokia to nokia i chyba nic tu nie trzeba tlumaczyc :D D
Awatar użytkownika
matik1001
Nowicjusz

Post autor: matik1001 »

bierz nokie zaktualizuj oprogramowanie do najnowszej wersji i ciesz sie dobrym telefonem ;)
steefl
Nowicjusz

Post autor: steefl »

Najpierw napisz czego oczekujesz od telefonu wtedy będzie łatwiej doradzić. A co do wcześniejszych wypowiedzi... nokia już dawno, że się tak wyrażę zeszła na psy. Nokia nic ciekawego nie ma do zaoferowania. Sam symbian i nic nowego jedynie jeszcze N900 z Maemo na pokładzie, ale ten też zbyt dużej popularności nie zyskał. Omnia ma o wiele większe możliwości, aparat lepszy, procesor, GPS bez porównania - Omnia pod tym kątem bije 5800. Co tu dużo gadać... nokia w tyle za samsungiem. Ogólnie rzecz biorąc polecam Omnie. Na pewno się nie zawiedziesz, a co do nokii, to może na początku będziesz zachwycony, ale nie na długo.
Kon®ado

Post autor: Kon®ado »

nokia ze wzgledu ze jest to telefon muzyczny w tej kwesti wymiata dobry procek dzwieku itd symbian mnie nie przekonuje ale Wm to juz lepszy sytstem bardziej biznesowy z wiekszymi molziwosciami reszte masz up ale czemu akurat te modele? :P
marcinuz87
Nowicjusz

Dzięki za wasze opinie, widzę że zdania są podzielone :confused: ale chyba wybrałbym Samsunga.
Kon&#174 pisze:czemu akurat te modele? :P
Odpowiedzią jest głównie przedział cenowy, wybieram telefon do abonamentu PLAY'a 49.
steefl pisze:Najpierw napisz czego oczekujesz od telefonu wtedy będzie łatwiej doradzić.
Ok, żeby był funkcjonalny, się nie zawieszał i płynnie pracował. Wiem że więcej funkcjonalności oferuje mi Samsung, ale ma słabszy procesor i w połączeniu z oferującym sporą funkcjonalność lecz zamulającym systemem WM budzi wątpliwości.

Jako że sprawa uległa zmianie, a mianowicie odrzuciłem nokie i rozważam Samsung'i, to pytanie brzmi: Omnia Lite czy I5700 Galaxy Spica ?

I tutaj dużo bardziej skłaniam się do Galaxy, głównie dlatego że ma Androida z aktualizacją do 2.1 i szybszy procesor.
Czy ktoś uważa że Omnia Lite to lepszy wybór i uświadomi mnie czemu?
steefl
Nowicjusz

Post autor: steefl »

Spica (I5700), to bardzo dobry wybór i według mnie najlepszy, jeśli chodzi o Omnie czy 5800. Dużo możliwości ze względu na androida, jeszcze jak nadasz prawa ROOTa będziesz mógł go modyfikować pod swoje potrzeby. Czym jest ROOT?
Jeśli chcesz mieć nudny telefon, na którym można zrobić tylko trochę, nie bierz się za to. Jeśli natomiast chcesz mieć możliwość instalacji innych romów, przeglądania płatnych aplikacji w markecie, podkręcenia procesora, utworzenia na karcie pamięci partycji swap, która będzie pełniła rolę dodatkowej pamięci operacyjnej, instalacji aplikacji na karcie pamięci a nie w telefonie, podgłośnienia telefonu do granic możliwości, wgrania recovery menu by w razie kłopotów łatwo postawić telefon na nogi, robienia backupu pamięci NAND, zmiany wyglądu interfejsu, instalacji tematów, wgrania romu od HTC Hero, zmiany logo podczas włączania telefonu, instalacji Debiana czy Ubuntu jako osobnego systemu i wiele, wiele innych.
Kon®ado

Post autor: Kon®ado »

jak dla mnie wybor prosty Spica :) nowszy model po drugie jak dl amnie lepszy system przedewszytkim szybkoscc tego na wm nie ma jesli nie zalezy CI na super nawigacji to Android spelni Twoje oczekiwania Spica ma szybki procek z taktowaniem 800 mhz co jak na ta cene wynik b dobry kuleje obsluga gier 3d gdyz spica nie ma dobrych sterow do tego ale to kwestia czasu kiedys pewno wydadza nowe byc moze Spica dostanie takze aktualizacje do andrka froyo 2,2 co napewno doda mu jeszcze wiecej skrzydel takze dla mnie wybor prosty Galaxy :) ) pozdro
marcinuz87
Nowicjusz

Dzięki. Utwierdziliście mnie w przekonaniu do spica , biorę ją :D
Steefl - dzięki za info o root.
Myślę że temat do zamknięcia. Pozdro
Awatar użytkownika
rybalsiu76
Użytkownik

Post autor: rybalsiu76 »