nokia 6300 - problem

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
KOT ANDRZEJ
Specjalista

nokia 6300 - problem

Post autor: KOT ANDRZEJ »

telefon [nokia 6300] wpadl do kawy. niby wszystko dziala oprocz ekranu
mozna sie dodzwonic, mozna tez wybierac numer i dzwonic tylko nie widac tego bo ekranik jest popsuty. jest mozliwosc naprawy tego, i czy to sie oplaca.
prosze o sensowna odpowiedz

pzdr.
Awatar użytkownika
David Beilan
Ekspert

Re: nokia 6300 - problem

Post autor: David Beilan »

Sprawdz czy papierek pod baterią zabarwił się na niebiesko. Jeśli nie to mógłbyś kombinować z oddaniem jej na gwarancję jeśli owa jest. Wymiana wyświetlacza nie była by też taka kosztowna. Ekran - ok. 20-25 zł + robocizna. W przedziale 40 zł powinieneś się wyrobić. Najlepiej jakbyś miał jakiegoś znajomego co by Ci zrobił bo w komisie to Cię ostro skasują zapewne.
steefl
Nowicjusz

Post autor: steefl »

Tylko, że za te 20-25 złotych wyświetlacz nie będzie się do niczego nadawał, a z wyświetlanego obrazu raczej nie będziesz zadowolony. Jak wyświetlacz, to tylko oryginalny przynajmniej 70 złotych, ale masz pewność, że oryginał, a nie tania podróbka. A wymiana wyświetlacza nie jest wcale taka trudna, ale jeśli sam nigdy tego nie robiłeś, to nie bierz się za to.
Awatar użytkownika
KOT ANDRZEJ
Specjalista

steefl ton gdzie ja mam sie z tym zglosic bo nie bardzo wiem
steefl
Nowicjusz

Jeśli masz jakiegoś znajomego, który się na tym zna, to zgłoś się do niego. Ewentualnie spróbuj samemu przy pomocy tego filmu

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=331M9qL5bYU
jest to film jak rozłożyć 6300, ale można przy jego pomocy zrobić to w drugą stronę. W komisie wymiana wyświetlacza nie powinna przekroczyć 30 złotych już nawet 20 zeta powinna być górną granicą.
Awatar użytkownika
KOT ANDRZEJ
Specjalista

ogladalem ten filmik i to nie jest jakos skomplikowane ale nie wiem, a taki ekranik to gdzie najlepiej kupic? ten oryginalny bo nie bardzo sie orietnuje w tych sprawach
steefl
Nowicjusz

Powiem Ci, że może być problem jeśli nie masz zaprzyjaźnionego komisu albo kogoś kto jest zaprzyjaźniony z danym komisem, bo zawsze mogą powiedzieć, że wyświetlacz jest oryginalny, a w rzeczywistości dadzą Ci chińską podróbkę albo mocno używany i zapłacisz jak za oryginalny. Ewentualnie skorzystaj z tej aukcji

Kod: Zaznacz cały

http://www.allegro.pl/item1090983792_oryginalny_lcd_nokia_6300_5310_8600_e51_warszawa.html
znajomi z komisu często zamawiają części od tego użytkownika i jeszcze się nie zawiedli. I taka mała informacja ode mnie... nie sugeruj się dopiskiem HQ, jeśli chodzi o wyświetlacze.
Awatar użytkownika
KOT ANDRZEJ
Specjalista

ok, czyli raczej kupie ten wyswietlacz z tej aukcji i sprobuje zamontowac, albo znajde kogos ze znajomych kto wie o co chodzi [a sadze ze mam takiego :) ]. wielkie dzieki za pomoc steefl ; )
pzdr.
Awatar użytkownika
KemoT
Użytkownik

Post autor: KemoT »

Nowy wyświetlacz psuje podobno jakość obrazu. Jeśli możesz ja bym jak najszybciej wymienił fonik na nowy, ale wyświetlacz to chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
ODPOWIEDZ