Hardstyle Mastering
Re: Hardstyle Mastering
Zakladajac ze uzywasz FL'a
Dla mnie najlepsze parametric eq 2 
Chociaz mozna sciagnac zewnetrzne vst na mixer np Waves'ow sa dobre EQi
DarXide nie ma to jak wyczucie czasu
Chociaz mozna sciagnac zewnetrzne vst na mixer np Waves'ow sa dobre EQi
DarXide nie ma to jak wyczucie czasu
Dokładnie, częstotliwości tniemy equalizerami, w FLu po prostu Parametric 2... A takie ciągłe pytanie "w czym obcinać Hz" "w czym obcinać Hz" rodzi we mnie pytanie czy autor tematu w ogóle raczył samodzielnie sprawdzić, co znaczy to jakże ciekawe Hz... 
Moim zdaniem na każdą piosenkę powinno się nakładać po jednym limiterku lub po prostu renderować tak, aby próg nie przekroczył 0dB a dopiero przy kilku piosenkach zrobić np. jakieś sensowne fade'y (dla cd) i jeb*ąć takiego Final Mastera yamahy jak wcześniej pisałem. Efekt końcowy: zajebisty
Najważniejsze to żeby wszystkie głośności do siebie pasowały przed renderem.
Moim zdaniem na każdą piosenkę powinno się nakładać po jednym limiterku lub po prostu renderować tak, aby próg nie przekroczył 0dB a dopiero przy kilku piosenkach zrobić np. jakieś sensowne fade'y (dla cd) i jeb*ąć takiego Final Mastera yamahy jak wcześniej pisałem. Efekt końcowy: zajebisty
Najważniejsze to żeby wszystkie głośności do siebie pasowały przed renderem.
- kaczuszka123
- Nowicjusz
A bandami którymi się bawić ?
Bo czytając tutka było napisane powiedźmy 25Hz i którego z bandów wybrać żeby było dobrze
Bo czytając tutka było napisane powiedźmy 25Hz i którego z bandów wybrać żeby było dobrze
W Parametric EQ 2 obojętnie, ale najłatwiej chyba pierwszym, bo przecież najniższe częstotliwości są po lewej 
Najlepiej to spojrz co ci jak gra na parametriku
w jakie czestotliwosci wchodza dzwieki. I jak sie gryza pewne elementy to tam gdzie sie czestotliwosci nakladaja poucinaj w niektorych to i owo 
Na przykladzie
Bass ucinasz na wysokich
Lead ucinasz na niskich.
W takim wypadku oba graja dobrze (bynajmniej tak powinny)
bo malo na siebie nachodza
Na przykladzie
Bass ucinasz na wysokich
Lead ucinasz na niskich.
W takim wypadku oba graja dobrze (bynajmniej tak powinny)
bo malo na siebie nachodza
- kaczuszka123
- Nowicjusz