klawiatura MIDI do zwyklego laptopa

Jeżeli masz pytanie dotyczące sprzętu, napisz, a na pewno ktoś pomoże ci rozwiązać twój problem.
Awatar użytkownika
ULC
Nowicjusz

klawiatura MIDI do zwyklego laptopa

Post autor: ULC »

Na poczatek przepraszam za brak polskich znakow.

Z racji zawodu duzo podrozuje. jednak chcialbym miec przy sobie jakis instrument i mozliwosc rejestracji pomyslow, stad prosba o rade doswiadczonych uzytkownikow.

W domu posiadam karte X-Fi i Sony ACID pro 6.0. Zestaw pozwala mi na nagrywanie i zywej gitary i midi perkusji czy midi sterowanego z rolanda.
Czy jest mozliwe uzyskanie podobnej funkcjonalnosci w podrozy?

Zalozmy ze kupie klawiature sterujaca midi pod usb - powiedzmy KORG z serii nano. Mam ze soba jedynie laptop slozbowy lub iPada. Czy jezeli przypne taka klawiature do zwyklego (zintegrowana karta dzwiekowa na ukladzie realteka - ponizej przecietnej) to pozwoli mi to nagrywac jakies pomysly chocby w Sony ACID?
Czy karta, albo program bedzie w stanie ladowac banki midi, tak bym mogl uzywac ich z klawiatury? Jakiej latencji sie spodziewac?

Bardzo prosze o pomoc tych, ktorzy przetestowali podobne uklady. Jak nie to czy chociaz jakies starocie typu fast tracker, sound tracker, czy jak tam sie teraz nazywa, da sie obzluzyc z takiej klawiatury midi po USB?

Z gory dziekuje za wszystkie rady
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Re: klawiatura MIDI do zwyklego laptopa

Post autor: darXide »

Jeśli ACID obsługuje MIDI i jeśli Korg Nano śle komunikaty midi przez usb, to nie widzę problemu :P Sam gram klawiaturą midi przez usb (Behri UMX490), tyle że na średniej klasy komputerze stacjonarnym (2x2,11 GHz, 2GBram, ESI Julia @ 96 kHz) i latencję mam 3ms w FL Studio 9.0. Nawet na marnym laptopie nie spodziewałbym się więcej niż 10 ms, nie wiem jak ty, ale ja przy 30ms jeszcze dam radę coś pograć. Jeśli masz możliwość to mógłbyś sprawdzić jak chodzi klawa midi-usb na tym lapku.
Awatar użytkownika
ULC
Nowicjusz

Hej, dzieki za rady. No wlasnie nie wiem na ile ACID obsluguje, bo prawde mowiac zawsze SoundFonty obslugiwalem natywnym programem creativa a na ACIDzie zbieralem jako normalny kanal audio.
dla mnie latencja do powiedzmy 7, 8 jest do uniesienia. Podobno zastosowanie jakis sterow Asio4All moze pomoc nawet na marnym realteku.
Zaryzykuje i chyba kupie klawiaturke MidiTech i2Control 25, to dam znac co mi sie udalo wywalczyc na tym.
Dzieki za pomoc i wciaz prosze o glos innych forumowiczow.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Ctrl+T i masz klawiaturę midi na qwercie :D
Pokoloruj sobie pisaczkiem cyfry 2,3,5,6,7 i podobne wedle wzorca na czarno xD , podpisz literę Q znakiem C5 (nazwanie reszty D,E ... A,H nie jest potrzebne jeśli umiesz grać :) )

I nie musisz nic kupować i ze sobą nosić ;D
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Jeśli ACID pozwala na coś takiego, to jak najbardziej można tak zrobić. Nie jest źle grać na klawiaturze komputerowej. :)
Awatar użytkownika
ULC
Nowicjusz

Kilka lat sceniarstwa Amigowego tak gralem na protrackerze i potem sporadycznie na PC w FastTrackerze i powiadam dosc :)
Czyli pierwszy krok to sprawdzic czy do ACIDa umiem wrzucic fonty MIDI i wtedy nawet qwerty pokaze mi jakiej latencji oczekiwac.
Dzieki
Awatar użytkownika
satan666
Weteran

Post autor: satan666 »

ULC pisze:Kilka lat sceniarstwa Amigowego tak gralem na protrackerze i potem sporadycznie na PC w FastTrackerze i powiadam dosc :)
Czyli pierwszy krok to sprawdzic czy do ACIDa umiem wrzucic fonty MIDI i wtedy nawet qwerty pokaze mi jakiej latencji oczekiwac.
Dzieki
No ja rozumiem osobiście też używam trackera Renoisa to już nowoczesny DAW, na qwerty można pograć, wole czasem podłączyć pod to klawiature midi. Chociaż ostatnio skonfigurowałem wszystko na gamepadzie hehe. Oktawe całą na klawiszach gamepada saitek haha dobra zabawa. Właściwie to wyjątkowo dobrze sprawuje się pad w Renoise :)
ODPOWIEDZ