Radio Muzikum! (Opinie)

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Kromcia
Specjalista

Re: Radio Muzikum! (Opinie)

Post autor: Kromcia »

właśnie :hm: to jak?
co z tym radiem? robicie z tym coś? ;>
Awatar użytkownika
R3haB
Specjalista

Post autor: R3haB »

Jaaak Wyżej xD No róbcie to radio :)
Awatar użytkownika
Violet Rocket
Specjalista

Post autor: Violet Rocket »

Regularność, a rzeczywistość:

Uprzedzam, że będą PROBLEMY z regularnością audycji w przypadku mnogiej liczby prezenterów. Sugerowałbym raczej dopasowanie tematyki ogólnej radia, z wyjątkami określonymi czasowo-dniowo (np. Poniedziałek godz. X leci coś zupełnie innego gatunkowo ). Dlaczego tak?

Otóż:
a) Nie wszyscy z pewnością będą w stanie co tydzień grać o danej godzinie danego dnia, co raczej spowoduje sporo zmian w ramówce
b) Piszecie o wykluczeniu lub ograniczeniu "pompek" ale to raczej w niczym nie pomoże, a jedynie zaszkodzi. Ustawcie radio pod najpopularniejsze odmiany muzyki Elektronicznej na forum i starajcie się przeważać tymi właśnie gatunkami w swoich audycjach.

Pojawiło się powyżej pytanie: "Co z niszowcami?" + Co dla producenta?

Solucja jest prosta: Niszowcy (aczkolwiek nie tylko) mogliby być ekskluzywnie zapraszani w całkiem ruchliwy dzień tygodnia na 1-2 godzinny set (patrz: BBC Radio 1 Essential Mix ma taką właśnie formułę, gdzie host zaprasza RÓŻNYCH gatunkowo wykonawców i są to naprawdę ciekawe audycje). Dobrym pomysłem też byłoby ODCIĘCIE całego tego syfu typu "pozdrowionka XD dla 3b z paparuchowa koło zdrochobyczy xD DDD" na czas tej audycji (chociaż). Host tego programu mógłby opowiedzieć trochę o wykonawcy, którego set jest odtwarzany. Bądźmy realistami. Na tym forum nie ma zbyt wielu użytkowników chcących słuchać niszowej muzyki, ale często wśród tych osób są prawdziwe perełki przyszłości.

Dodatkowa promocja dla najlepszych producentów na forum?

Jasna sprawa. Młodzi i utalentowani producenci tego forum potrzebują promocji. Niektórzy z nich dają sporo od siebie by pomóc innym, całkiem sensownym pomysłem jest wsparcie najlepszych MP.

Co przez to rozumiesz?

Konkursy typu MUZIKUM ROTATION mogłyby być powiązane z radiem. Czy to poprzez granie choćby zwycięskiego utworu, po być może (całkiem idylliczny pomysł) zmianę formuły głosowania na tajne i...podanie wyników na żywo podczas audycji (napięcie rośnie).

A propos' konkursów.

Wspomniałem o konkursach, czemu by więc nie przeprowadzać ich w trakcie trwania audycji? Podejrzewam też, że na forum jest sporo ciekawych materiałów, które warto przekazać "na antenie".

Forumowi DJ-e i ich sety w radiu?

To całkiem sprawny pomysł ale wymaga SPOREGO dopracowania, oto zarys. Mieliśmy tu kiedyś rangę "Promo DJ", często też pojawiają się zgłoszenia w sprawie tej rangi w dziale Rekrutacyjnym. Możnaby to wykorzystać do modyfikacji tej rangi i samego działu. Niezbyt przepracowana KOMISJA REKRUTACYJNA, której jestem członkiem mogłaby
oceniać sety chętnych do zgłoszenia swojej kandydatury (nie będących zarazem prezenterem) i następnie "dopuszczać" je do użytku w radiu (?) dla obecnych tam prezenterów.

Trochę namieszałem ale to kilka rzeczy, które możecie zweryfikować i udoskonalić.

Pozdrawiam,
V.

Reasumując:

Ciężko to widzę. Tu trzeba ludzi z głową na karku i sporej ilości pomysłów na wypełnienie dnia/zastąpienie odwołanego programu czymś innym.
Martin Oakson
Weteran

Post autor: Martin Oakson »

No to bierzemy sie do roboty :)
Awatar użytkownika
dziodek
Ekspert

Post autor: dziodek »

hymm

a nie wygodniej by było nawiązać współpracy już z istniejącym radiem np LAGOONFM

a dlaczego Lagune proponuje : bo właściciel TeQu był tu na muzikum nawet adminem :P i można by to jakoś powiązać ;D

no ale to jest chyba sprawa między Irkiem a TeQu hymmm coby sie dogadali
Awatar użytkownika
Blue'Tone
Weteran

Post autor: Blue'Tone »

Propozycja nawiązania współpracy mogłaby być korzystna zarówno dla już istniejącego radia, jak również dla nas jako słuchaczy, oraz młodych talentów ukrywających się u nas na muzikum.. :)
No ale teraz czekać na zdanie Irka w tej sprawie.. ja definitywnie jestem za tym, aby powiązać już istniejące radio z Naszym muzikum. Popieram przedmówcę w 100%.
Kromcia
Specjalista

Post autor: Kromcia »

a lagoon fm jest już zaprzyjaźnione z 4clubbers xD
Awatar użytkownika
dziodek
Ekspert

a wg mnie to nie problem że radyjko współpracuje z różnymi forami :P
Awatar użytkownika
DjOhma
Ekspert

Post autor: DjOhma »

TeQu bardzo przyjazny gościu :-) często mam okazje popisać z nim na GG
Fajnie by było gdyby 4um nawiązało z LagoonFM pracę :-)
Zgodzę się z dziodkiem, że to bardziej na + niz na - ze radio wspolpracuje z kilkoma forami naraz :-)
Awatar użytkownika
R3haB
Specjalista

Post autor: R3haB »

Dla radia tym bardziej na + , ale z audycjami może być problem ;) W końcu u nas prezenterów będzie , a jeszcze w tym istniejącym radiu są i ... Chyba że u nas nikt nie będzie nadawał albo z parę osób. Strzelam że na kanale głównym będzie lecieć sama komercha ;]
Awatar użytkownika
dziodek
Ekspert

R3 to są sprawy technicznie do rozwiązania...

aaaa... chyba nie słuchałeś LaggonFM że twierdzisz że sama komercja :P

posłuchaj :

Kod: Zaznacz cały

http://lagoonfm.eu/viewpage.php?page_id=97

hymmm... tam jest ramówka i prezenterzy sie określają kiedy grają a jak niema chętnych to leci autootwarzanie :D
Awatar użytkownika
Pilas
Użytkownik

Post autor: Pilas »

Dobry pomysł! Mogłaby być audycja - jak to mówi Martin , w której puszczane by były nuty z działu "Wasze Produkcje" :) Popieram w 100%!

Tak btw: Od tych waszych czcionek można dostać oczopląsu xD
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Pomyslow na radio bylo wiele.
Chetnych bylo wiele.

Ale niestety musze zgasic wasz zapal.

Przeczytajcie o licencji dot. radia internetowego. Ogolem o zgodzie na nadawanie i zwiazanymi z tego tytulu oplatami.
Zaleznie od zarobokow radia, badz od ilosci sluchaczy. Zakladamy ze wiecej niz 50 osob max nie bedzie na poczatek, a juz trzeba 100/miech placic.
Takze macie kase, macie zapal, - dzialajcie, zakladajcie.

To nie jest radio gdzie dajesz link znajomemu i nadajesz, tu juz jest konkretne forum, odwiedzin wydaje mi sie, ze jest dosyc sporo, by stwierdzic, ze do niego maja dostep osoby postronne. Pzdr
Zablokowany