Keyboard + FL 7 (jak podłączyć...?)

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
kris0181

Keyboard + FL 7 (jak podłączyć...?)

Post autor: kris0181 »

Witam ;)
Od pewnego czasu bawie sie w programie FL 7 i program jest super extra... ale wkurza mnie takie tworzenie wlasnej muzyki...melodii poprzez takie 'ukladanie klocków'... :/ Mianowicie chciałbym podłączyć swoj keyboard do FL'a i na nim tworzyc zamiast klikac w wirtualną klawiature na monitorze... ;/ ale nie wiem za bardzo co musze zrobic zeby grac w FLu poprzez keyboard... Trzeba cos ustawiac w programie...? Jak podłączyć keyboard zeby FL go widział...?
Polecono mi to forum w tej sprawie...mam nadzieję że pomożecie ;) dacie moze chociaz jakies wskazówki... Jesli to cos pomoze: moj keyboard to YAMAHA DGX-305
pozdrawiam ;)
damianxxxwrk

Re: Keyboard + FL 7 (jak podłączyć...?)

Post autor: damianxxxwrk »

A masz Asio zainstalowane? Może spróbuj ustawić w mixerze -

Kod: Zaznacz cały

http://i31.tinypic.com/ri89xg.jpg
Nie wiem czy to tak jest. Mi tak działa mikrofon

Albo tutaj spróbuj

Kod: Zaznacz cały

http://i25.tinypic.com/2cndo4n.jpg
kris0181

No mam ASIO... ale kompletnie nie wiem do czego ono sluzy... :D
kris0181

Poczytalem jeszcze troche w necie... i dowiedzialem sie ze podbno potrzebny jest do tego kabel midi z keyboardu do PC'ta... tylko ze ja nie mam wyjscia midi w keyboardzie... Mam tylko SUSTAIN,PHONES i USB...
Dałoby rade połączyć sie jakoś z FL'em poprzez USB z keyboardu...?
kris0181

No nie wierze chlopaki ze nikt nie wie jak moge sobie z tym poradzic... Przeciez jest tu podobno paru kumatych dj'ów... nikt mi nie potrafi odpowiedziec....? :(
To podpowiedzcie chociaz jak włączyć opcje grania na klawiaturze PC'ta w FL'u...
PhilvanSound
Klubowicz

Post autor: PhilvanSound »

Po pierwsze : kabelki i styczki MIDI

Po drugie : karta dzwiekowa z wejsciem/slotem MIDI OUT

Po trzecie : jezli masz obydwie te rzeczy, podpinasz kabel do wejscia, jezeli masz instalujesz stery do key-board'u, po czwarte dodajesz to jako urzadzenie sterujace midi w FL Studio, po piate grasz i tworzysz melodie za pomoca kontrolera. Pozdrawiam!
PhilvanSound
Klubowicz

PS : DGX-305 ma w standardzie Digital Music Notebook, Musicsoft Downlaoder oraz sterownik USB. poza tym jest tez przycisk PC, do latwego podlaczenia go do peceta.

Wiec nie bedzie z tym wiekszego problemu. Pozdrawiam a i musze powiedzec ze kupiles bardzo dobry sprzet, jezeli chodzi o ten przedzial cenowy. EnjoY! :)
kris0181

PhilvanSound pisze:PS : DGX-305 ma w standardzie Digital Music Notebook, Musicsoft Downlaoder oraz sterownik USB. poza tym jest tez przycisk PC, do latwego podlaczenia go do peceta.

Wiec nie bedzie z tym wiekszego problemu. Pozdrawiam a i musze powiedzec ze kupiles bardzo dobry sprzet, jezeli chodzi o ten przedzial cenowy. EnjoY! :)
No tak... O tym wiem... Podłączałem go do PCta i sie bawilem... (ale tylko do PCta-do FLa nie...) czyli mam rozumiec ze bez potrzebnych akcesoriów MIDI (przede wszystkim wyjscia midi w keyboardzie) nie podłącze sie do FLa i nie bede mogl niczym sterowac...? :(
PhilvanSound
Klubowicz

Niestety. Zawsze zostaje klawa :)

Na gorze, niedaleko ikonki tempa masz ikonki : "3,2.1" "Metronome" itp masz ikonke z klawiatura. Uaktywnij ja to bedziesz mogla uzywac klawaitru jako sterwnika MIDI w piano rolu i nie tlyko. Pozdrawiam.

Mam nadzieje ze pomoglem :)
kris0181

No jasne ze pomogles :-) Wielkie dzięki :-)
Szkoda ze nie pogram na keyboardzie... :( bo tam muzyka sama podchodzi pod palce... a tu juz tak za bardzo sie nie da... i dluzej to trwa...

Ale chciałbym powrócić jeszcze do problemu klawiatury PCta... właśnie włączalem/wyłączalem itd te ikonki z klawiaturą i niestety nie moge nią grac w piano rolu... :-/ jeszcze wczoraj moglem... ale widocznie cos musialem przestawic... a tyle jest tych opcji ze nie wiem nawet gdzie mam szukac przyczyny tego ze klawą nie moge grać... (mogę nią tylko przełączać sample) ale pograc w piano rolu juz nie da rady...
Teraz jestem kompletnie zalamany bo juz w ogole nie moge na niczym pograc... :(
Pomozesz...?
PhilvanSound
Klubowicz

Prawde mowiac nie wiem co powiedziec. Najwidoczniej musiales dezaktywowac ta ikonke.

poza tym nei grasz przy wlaczonym piano rollu, tylko masz go zminimalizowanego, a zeby nagrac musisz zaczac nagrywac (recording), w opcjach masz taka ikonke poszukaj jej dobrze a problem sam sie rozwiaze.

Pozdro!
kris0181

No witam... :)
Po godzinnym chyba... :/ grzebaniu w opcjach FLa wreszcie dotarłem do przyczyny nie działającej klawy jako sterownika ;]
Okazało sie ze wystarczyło w opcjach MIDI settings przy pozycji 'Omni preview MIDI channel' ustawic na "--" czyli nie powinna tam widniec zadna cyferka ;-)
Widocznie przy grzebaniu w opcjach celem podłączenia keyboardu musialem to przestawic... :-/ sam sobie narobilem roboty :-D
pozdrawviam ;-)
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

czyli jednak da się podączyć instrumenty do fla? nie wiedziałem :O
ODPOWIEDZ