Dream Of Trance Znakomity Tutorial

Awatar użytkownika
Andy Jones
Weteran

Dream Of Trance Znakomity Tutorial

Post autor: Andy Jones »

Kod: Zaznacz cały

http://www9.zippyshare.com/v/60121993/file.html
Licze na plusiki :) :) :)
MAD_MAXX

Re: Dream Of Trance Znakomity Tutorial

Post autor: MAD_MAXX »

nawet fajny tutorial komercyjnego trance'u
jedynie mam uwagi ze wiekszosc to sample wav lol nawet bass i piano. Niby to latwa droga ale nie dobra, bo obwiednia nie jest stala dla roznych czestotliwosci, chyba ze ktos bedzie gral ciagle pryme czysta lol
A 3osc niby taki prosty z kilogramem efektow, brzmi fajnie, ciekawe rozwiazanie obwiedni ADSR.
Gimbus
Specjalista

Post autor: Gimbus »

Mad Maxx a co chcesz powiedziec przez "jedynie mam uwagi ze wiekszosc to sample wav lol nawet bass i piano. Niby to latwa droga ale nie dobra, bo obwiednia nie jest stala dla roznych czestotliwosci, chyba ze ktos bedzie gral ciagle pryme czysta lol" jesl to że niektóre wawy mozna ustawiac tylko na jednej tonacji to mozna to zmienic przez fruity granualizera :) Troche niebardzo zrozumiałem ;) Tutek fajny , dziękuję
MAD_MAXX

ja ciebie wogole nie zrozumialem, ale po 3krotnym przeczytaniu doszlem do wniosku ze piszac tonacja masz na mysli nute. I wcale nie mozna tego zmienic przez granulizera ze wzgledu na to ze sampel jest samplowany w fl samplerze a wraz z wyzsza nuta jedynie tempo jest przyspieszane a czasy ADSR sa rowniez przyspieszane.

Aby zrozumiec o czym mowie wystarczy wrzucic sampla i zagrac jakas nute, potem oktawe a potem dwie wyzej, lub nizej - plastikowe brzmienie.

PS: a co to za artysta ktory uzywa glownie sampli huh?
Gimbus
Specjalista

hmm no ja nie wiem sample , to ja biore z nich tylko perke ale jak zaznaczysz w fl cały przedział z tych klocków nie wiem jak to sie nazywa w piano roll od 1-2 jednym dużym klockiem i wtedy a granuzalizerze zapiszesz a potem bedziesz robił melo uzywając jednego malutkiego klocka to wszystko bedzie działać ;D
Gimbus
Specjalista

Sory za "nieprofesionalne" słownictwo ..
MAD_MAXX

nie cygan ze bierzesz perkusje tylko bo widzialem twoj projekt :D

a swoja droga niemam pojecia o czym piszesz, probowalem zrozumiec ale sorry nie rozumie . Pozatym i sampel bedzie tylko przesamplowany i zmieniona wysokosc dzwieku razem z dlugoscia sampla. Wejz sobie jakis pad np. i zagraj go na jednej oktawie a potem drugiej, trzymajac klawisz do konca poki dzwiek "nie wygasnie'
Gimbus
Specjalista

czasami używam sampli , zamieniam swoje leady i bassy na samle bo niektórzy koledzy z którymi wspó&#322 ;p racuję nie mają wielu wtyczek .. chodz mi np o leady bo z vocalami to njest inaczej .. powiedzmyze samemu robisz wava leady zaznaczasz na piano roll duuuuuuuzy klocek a potem zapisujesz wbijasz tego wava to fruity granualizera i wteyd ostawiasz melo powiedzmy że kazdy klocek w nim bedzie mial 2 krateczki to mmo że samplem bedzie wyżej to nie zaniknie i jego długosc edzie ta sama co niżej (w 2 klockach) .. a mimo tego nie wiem jak ale jak jeszcze nie wiedziałem co to vst sciagnełem jakies trancowe sample i wogole nie moglem tonacji zmienic , czy wyzej czy nizej ciagle to samo :(
MAD_MAXX

no tak jest taka mozliwosc ale zauwaz ze ten sampel potem bedzie ze tak powiem rozciągniety w czasie i mimo wszystko nie masz mozliwosci edycji obwiedni ADSR, czyli jak potrzebna mala korekta zeby np. szybciej glos zanikal to wtedy kupa... nie da rady.

Aczkolwiek metoda ktora podales dobra jest do wokali, bo i tak sa w wav'ach zapisane, a obwiedni nie da sie wygenerowac [czyba ze wokaliscie w gardle LOL]
Gimbus
Specjalista

No tak ;) akurat ci pokazałem an takim przykładzie bo budowałem z wavu leadu takie proste melo i wszystko bylo ok ;)
Awatar użytkownika
erpe5
Użytkownik

Post autor: erpe5 »

Prośba- mógłby ktoś wrzucić jeszcza raz tego tut'ka - strona już nie wchodzi... :/
Awatar użytkownika
Under B (Bartii)
Specjalista

Post autor: Under B (Bartii) »

Link wygasł...
Lukassos

Post autor: Lukassos »

chetnie poczekam na reup :)
ODPOWIEDZ