Melo

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
de-sonic
Specjalista

Melo

Post autor: de-sonic »

Siem....
Mam problem... i to chyba bardzo ważny, a mianowicie:
Nie potrafię ułożyć fajnej melodii do lead'a. Jak już coś wyjdzie i nawet bass do tego zrobię, to jak puszcze to z Kick'iem i Loopem to jest beznadzieja... Nic ze sobą sie nie zgrywa. A jak zamiast mojego melo i basu wcisnę MIDI z basem to wszystko jest elegancko.
Jak ktoś potrafi mi pomóc to bardzo proszę niech się odezwie.
Pozdrawiam :)
MAD_MAXX

Re: Melo

Post autor: MAD_MAXX »

lead po ang znaczy prowadzic, a jest to skrot od terminu melodia prowadzaca.

Nie mam pojecia co chciales powiedziec ale sadze ze problem lezy w tym ze nie znasz podstawowych skali europejskich i przez to robisz dysonansy. Drugi problem moze byc rytmika i synkopy, ale to nawet nie jest nigdzie opisane w zadnej teori tylko to trzeba wyczuc. Jednak z tym drugim to prosciej.
Awatar użytkownika
de-sonic
Specjalista

Chodzi i mi o stworzenie MELO.
Nawet bardzo prosta melodia moze byc...
Tylko jak to zrobic?
Staram się te klocki w Piano Rolu ukladać i pipa:/
Wychodzi jakieś badziewie... wy to na wyczucie układacie czy jak?
silin

Post autor: silin »

swi.stak pisze:Chodzi i mi o stworzenie MELO.
Nawet bardzo prosta melodia moze byc...
Tylko jak to zrobic?
Staram się te klocki w Piano Rolu ukladać i pipa:/
Wychodzi jakieś badziewie... wy to na wyczucie układacie czy jak?
Wiesz...tak naprawdę moim zdaniem zadaj sobie pytanie.Jak długo siedze na frutku,jak często się nim bawię.Jeśli wyjdzię Ci,że siedzisz już wystarczająco długo aby móc ułożyć melo na piano rollu(mam na myśli technike programu) a nadal tego nie umiesz swiadczy to po prostu tylko o tym,ze to nie jest dla Ciebie.To coś musisz miec w głowie,i nie pisze Ci tego z jakims samozachwytem bo ja tak mam czy po to zeby Cie zniechecac.Ale np. moj mozg zyje muzyka.Pewnie nie uwierzysz,ale gdy ide sobie czasami miastem w mojej glowie ukladaja sie melodie ktore staram sie zapamietac i przeniesc na piano roll.A reszta juz sama idzie a uwierz ze z wymysleniem ciekawej melodii nie ma wiekszego problemu,problem zaczyna sie z dopracowaniem całosci utworu.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

MAD_MAXX w vixie nie ma synkopy ;)
Awatar użytkownika
SpecialBeatz
Weteran

Post autor: SpecialBeatz »

pocwicz sobie na klawiaturze ,i nagraj to , na pewno cos ci wyjdzie
MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX »

po pierwsze tonacja, melodia musi byc w tej samej tonacji co reszta.
Zainteresuj sie podstawowymi skalami minorowymi i majorowymi.

Po drugie interwaly, zeby ci to nie falszowalo, tz czasem maly falsz dodaje uroku, ale uzyty intencyjnie a nie przypadkowo, oczywiscie jesli wiesz kiedy i jak.

A co do vixy to jest tam synkopa. I zdarza sie dodatnia i ujemna.

A melodi nie radze wymyslac w piano rollu na klockach bo to glupie jest. W piano rollu mozna melodie dopracowac. Wymyslac na keyboardzie czy pianinie a jak masz to enjoy synthezator.
Gimbus
Specjalista

Post autor: Gimbus »

Mad maxx po 1 ten koles raczej mało zrozumie z tego , po drugie ty nie masz raczej co uczyć bo tak sie składa że na midach jedziesz ..
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Ja ci wytłumaczę techno po swojemu, przełącz funkcję typing keyboard to piano keyboard (klawisz ctrl+T)
Teraz na linii QWERTYUIOP{} masz górną oktawę (w przybliżeniu powiedzmy)
a na linii ZXCVBNM<>? dolną oktawę (nie zapominaj o black keyach między nimi)
cały urok polega na tym, żeby obrać jakiś schemat/rytmike, akordy.
Bardzo ładnym tranceowym schematem jakim użyło np. NU-NRG w kawałku Butterfly są akordy, które można zagrać na klawiaturze klawiszami X W R, teraz poruszasz się po klawiaturze używając tych samych odst&#281 ;p ów między klawiszami i używając tego samego schematu/kwantyzacji, urozmaicenia według uznania. Do ładnych cukierkowych technopodobnych ci wystarczy, jak chcesz od muzyki czegoś więcej kup klawiaturę dynamiczną ;)
Awatar użytkownika
adi1994
Użytkownik

Post autor: adi1994 »

1. Ile siedzisz w Fl Studio ?
2. Ile masz lat?
3. Zacznij robić remixy-to się wiele nauczysz i melodi robienia i ułożenia padów/laeadów.

Na muzikum jest duża paczka midków, ściągnij jom i zobacz jak aranżujom melodie zawodowcy(tylko jak bedziesz robił swojom melodie to niezżynaj pomysłów innych).
Awatar użytkownika
de-sonic
Specjalista

1) Około pół roku... we wakacje jakoś zacząłem
2)16/17
3)Już to robię ;p ale jechać całe życie na midach? to chyba bez sensu ;p

Dzięki wszystkim za pomoc :) Będę ćwiczyć :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
adi1994
Użytkownik

Post autor: adi1994 »

No to jak jesteś poł roku w fl to niemiej złudzeń-nie zrobisz dobrego melo. Do tego trzeba dużo doświatczenia i ciężkiej pracy. Jeśli codziennie będziesz katował fl to za niecały rok już będziesz robił niezłe melo. A i jeśli niemasz wtyczek vanguard,zebra 2,v-station,massive to zaopatrz się w nie.
Patrick Dethnexe

Post autor: Patrick Dethnexe »

Od siebie jeśli chodzi o wtyczki polecam KORG Legacy, coś magicznego, więcej nie trzeba xD [ew Absynth 4 lub FM8 od NI :D ]
Zablokowany