jak ciąć sample?

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
cinekkk1
Użytkownik

jak ciąć sample?

Post autor: cinekkk1 »

Witam, jak ciąć interesujący mnie dźwięk z jakieś piosenki w formacie mp3, by pozniej wykorzystac ten dźwięk/sampel w piano roll i stworzyć inną melodię z tego samego motywu?
Gimbus
Specjalista

Re: jak ciąć sample?

Post autor: Gimbus »

Awykonalne xD
Awatar użytkownika
franec
Klubowicz

Post autor: franec »

Gimbuś pisze:Awykonalne xD
Nie zupełnie, o ile zrozumiałem chcesz wyciąć np2 sec. jakiejś melodyjki (leada) i później z niego zrobić melodię(trochę zamieszałem).

Ja używam Audacity- wycinam zapisuję w formacie mp3. najprościej później wrzuć do jakiegoś katalogu i zrzuć na pasek, następnie otwórz FL i kliknij na folder na pasku następnie przesuń go do sequendera i możesz używać dźwięku w pianoroll. Jeśli czegoś nie zrozumiałeś pisz na gg.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

to jest bardzo trudne, ale mi sie kiedyś udało ;)
spróbuj wyciąć sampel w miejscu, gdzie najmniej innych dźwięków sie na niego nakłada w audacity ;)
oczywiście jest to metoda stratna, ale potem możesz pokombinować z Paramtric EQ w FLu
może wyjść jeszcze lepszy dźwięk, a przy tym stłumisz pozostałe :)
pozdr4all, ;)
Moudy

Post autor: Moudy »

z zewnętrznych programów GoldWave, Audiocity - wystarczy zaznaczyć interesującą ścieżkę i przycisnąć przycisk cue.
a w FL-u jest przecież sampler, lub fruity slicer albo slicex.
To nie jest bardzo trudne, tylko bardzo czasochłonne niekiedy. Jeśli np w GoldWave przybliżymy sobie zoom ścieżki to nie będzie trudne tylko trzeba natrafić na odpowiedni moment i dobrze go zaznaczyć.
jpt1

Post autor: jpt1 »

Adobe Audition 3, wavelab kazda wersja, sound forge, edison w fl...
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Z mp3 wycinać nie polecam, wavy albo flac. Dźwięk można wyciąć i zrobić z niego synta, ale musi spełnić kilka warunków: W momencie brzmienia musi grać sam chciany przez nas dźwięk, ale to oczywiste.

Po drugie, dobrze jeśli dźwięk ma jednolity przebieg, inaczej ciężko go będzie zapętlić, dobrze jeśli się złapie chociaż półsekundowe wybrzmienie.

Po trzecie trzeba brzmienie dobrze zaloopować, żeby nie brzmiał jak sampel.

Po czwarte trzeba wiedzieć, jaki ton akurat wycinasz i dobrze według niego dobrać klawiszologię w samplerze, żeby "C" brzmiało jak "C" (prawy klik na ramę klawiatury w samplerze, domyślnie zaznaczony jest C5), ale i to można zrobić na czuja, choćby wstawiając jakiś 3xosc z tą samą melodią i dobieranie na słuch czy melodia brzmi identycznie, czy nie fałszuje.

Jeśli dźwięk ma jednolity przebieg i głośność wystarczy go zaloopować w samplerze (pokrętło crs, włączona lampka use loop points i funkcja 'cut self' dost&#281 ;p na w tym menu co piano roll). Jeśli ma wystający peak z przodu, bądź jakiś krótki attack, to po prostu loopujesz od połowy, potem możesz zacząć zabawę obwiednią (attack, decay, sustain...).

Dlatego też dobrze jest wycinać pełne wybrzmienia niż np. krótkie plucki, bo z plucka nie zrobisz synta choćby twoja stara loopowała, ba z wyciętego plucka nie zrobisz totalnie nic, a z pełnego dobrze zaloopowanego wybrzmienia zrobisz wszystko.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Moudy pisze:GoldWave, Audiocity
MOudy, masz u mnie deada xd
nie ma czegoś takiego jak AudioCity -.-
Powtórzę wszystkim

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK AUDIOCITY

Jest tylko Audacity i to jest potęga ^D^
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Teraz zauważyłem xD
Moudy

Post autor: Moudy »

Cj Ex3 pisze:MOudy, masz u mnie deada xd
nie ma czegoś takiego jak AudioCity -.-
Powtórzę wszystkim

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK AUDIOCITY

Jest tylko Audacity i to jest potęga ^D^
sorry ale nie korzystam z tego programu a nazwa mi utwkiła w głowie tylko że, trochę 'krzywo' ją zapamiętałem - poprawka "Audacity"
Rsl

Post autor: Rsl »

Wycianaj sample polecam w Audacity albo w Fl-u jest Audio editor do wycinania sampli, później wrzucasz na piano roll możesz tam zmienić brzemienie, więcej nie wiem bo sam się ucze dopiero. ;p
Pozdro.
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Chyba koledzy pomogli ;p . Ja proponuje nie wysiliac sie z jakimis programami tylko zalatwic to w srodowisku fla poprzez Edison ;]
Pushi1995KrK
Nowicjusz

Post autor: Pushi1995KrK »

Ja nie polecam próbowałem do HardStyle i nie wyszło ;) Próbowałem tak że:
1. Wyciołem poprzez Cool Edit (Polecam) ;)
2. Włożyłem sampel do Granulizera (Jakos Tak)
3. Melodia włożyłem z MIDI
4. Przesunołem na C5

Wynik: Chujnia z wiochą ;)
Polecam poszukac podobnych dzwieków na Nexusie ;)
ODPOWIEDZ