potrzebuje odpowiedzi na 2 nurtujące mnie pytania.
Co do tworzenia muzyki to jestem jeszcze wcześniak i nieopanowałem jeszcze FL-a więc:
1.Jaki jest średni czas tworzenia jednego utworu miejwięcej 5- minutowego
2. Jak otwierać piosenki w FL-u chodzi mi dokładnie o importowanie utworów pod RMIX
Z góry dzięki.
Informacje o fl-u
Re: Informacje o fl-u
W pierwszym momencie myślałem że ktoś jaja sobie robi
Ale w sumie dla nie wtajemniczonych
...
1. Czas tworzenia jest zależny tylko i wyłącznie od osoby tworzącej (jej stopniu zaawansowania) i końcowego efektu jaki chce uzyskać. Można kawałek zrobić w 5 minut jak i w parę miesięcy...
2. W większości przypadków remiks nie powstaje typowo z danej piosenki. Tzn remiksy powstają w oparciu o pliki midi zawierające sekwencje różnych linii melodycznych (bassline, lead itp) z danej piosenki i przy użyciu samego wokalu (acapelli). Najczęściej producenci wystawiają te elementy w tzw Remix Packach. Czasem, gdy nie można dostać danego remix packu to można wyciąć z piosenki jakiś fragment, zrobić sampel czy coś w tym stylu... Wtedy po lewej stronie ekranu ( w FL'u - "browser") szukasz ścieżki dostępowej gdzie dany sampel się znajduje. Tak samo możesz przerzucić całą piosenkę do fl'a wskazując ją na browserze i przeciągając myszą na paternclip czy jak to się tam nazywa
Może koledzy coś jeszcze Ci doradzą
Pozdro
1. Czas tworzenia jest zależny tylko i wyłącznie od osoby tworzącej (jej stopniu zaawansowania) i końcowego efektu jaki chce uzyskać. Można kawałek zrobić w 5 minut jak i w parę miesięcy...
2. W większości przypadków remiks nie powstaje typowo z danej piosenki. Tzn remiksy powstają w oparciu o pliki midi zawierające sekwencje różnych linii melodycznych (bassline, lead itp) z danej piosenki i przy użyciu samego wokalu (acapelli). Najczęściej producenci wystawiają te elementy w tzw Remix Packach. Czasem, gdy nie można dostać danego remix packu to można wyciąć z piosenki jakiś fragment, zrobić sampel czy coś w tym stylu... Wtedy po lewej stronie ekranu ( w FL'u - "browser") szukasz ścieżki dostępowej gdzie dany sampel się znajduje. Tak samo możesz przerzucić całą piosenkę do fl'a wskazując ją na browserze i przeciągając myszą na paternclip czy jak to się tam nazywa
Może koledzy coś jeszcze Ci doradzą
Pozdro
Ciastek!Ciastek pisze:W pierwszym momencie myślałem że ktoś jaja sobie robiAle w sumie dla nie wtajemniczonych
...
Ale widać że gość niewtajemniczony, w sumie to dobrze że mu pomogłeś
Jesli jestes poczatkujacy wsumie jak ja to jedyne co ci moge powiedziec to stworzyc uwor taki jak bys chcial to w moim przypadku juz trwa to co najmniej rok (plany sie zmieniaja, umiejetnosci itp) w twoim przypadku koze to byc tydzien miesiac nie wiem.
Co do sampli do remixu to poczytaj sobie jak dodac wlasna bibloteke sampli do fl'a a potem to tylko przeciagasz na patern czy playliste i git.
Chyba ze masz na mysli czesci do remixu np gotowe kawalki stopi hatu czy melodi tzw"loop" to taksamo z wlasnej bibloteki przeciagasz na playliste.
Co do sampli do remixu to poczytaj sobie jak dodac wlasna bibloteke sampli do fl'a a potem to tylko przeciagasz na patern czy playliste i git.
Chyba ze masz na mysli czesci do remixu np gotowe kawalki stopi hatu czy melodi tzw"loop" to taksamo z wlasnej bibloteki przeciagasz na playliste.
A myślałem, że to ja zadaję głupie pytaniaBedboy156 pisze:p
1.Jaki jest średni czas tworzenia jednego utworu miejwięcej 5- minutowego
Chociaż nie, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Na twoje pytanie jedyną odpowiedzią jest fakt iż to zależy tylko od ciebie. Zapytaj więc samego siebie ile ci to zajmie
- radekdudek11
- Specjalista
ja siedze w fl-u ponad 5 lat i jak mam pomysl [chyba najwazniejsza sprawa w muzyce] to w jeden dzien [jak mam czas] wykrecam nute na poziomie.ale to wiesz , znam fl-a od podstaw , nie uczylem sie na zadnych tutkach,tylko sam na swoich bledach,,,proste bo nie mialem neta dopiero od trzech lat mam pozdro