Ustawienia w FL (???)

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
Damian_M
Specjalista

Ustawienia w FL (???)

Post autor: Damian_M »

Witam. Mam pewien problem. Od paru dni zawiesza mi się program ;/ wcześniej tak nie było. Mam pytanie, jakie są najlepsze ustawienia w FL'u aby wydajność dzwieku była jak największa? Poniewaz gdy mam odtwarzanie kilka kanałow na raz, dzwiek sie zacina i tnie ;/ Mam procesor Pentium IV 3.2Ghz 1024MB Ramu, karta dzwiekowa zintegrowana z płytą...
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Re: Ustawienia w FL (???)

Post autor: djyaro6 »

myśle, że takich uniwersalnych ustawień to nie ma... ja mam Intel Pentium Core i5, 4 GB ramu DDR3 i jak napcham sporo wtyczek to też przyciena dźwięk :D Najwiecej pamieci to chyba pochłania Nexus.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Może przez przypadek zmieniłeś Interpolation, Sample Rate lub Buffer Lenght? Sprawdź w Options>Audio Settings ;)
Awatar użytkownika
Damian_M
Specjalista

Już nie pamiętam ;/ a jak ma być ustawione właśnie to? Interpolation, Sample Rate, Buffer Lenght
Awatar użytkownika
DeeJay Yang
Specjalista

Post autor: DeeJay Yang »

Jesli ci sie przycina jak leci w play liscie to ---> Settings ---> DirectSound Properties i tam ustwa tym suwakiem sobie na 5024 ja mam tak ustawione a mam podobny sprzet do twojego :) mam nadzieje ze pomoze :) pozdro.
Awatar użytkownika
Damian_M
Specjalista

Ok ustawiłem tak. A jaki ma być jeszcze podstawowy sterownik dźwięku? Ten z FL (ASIO4ALL) czy z płyty?
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

To już zależy, jeśli lepiej ci chodzi na asio to go zostaw. Z reguły lepiej chodzi asio. Choć różnica w ilości 'underrunów' nie jest ogromna.
Awatar użytkownika
Damian_M
Specjalista

Hmm... no ustawiłem tak jak pisaliście, dużej różnicy nie ma ;/
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

No to zostaje ci sampling, wszystkie wtyczki renderujesz do wava, wywalasz wtyczkę z projektu, wstawiasz wava. Może niewygodne rozwiązanie, ale do ogromnych projektów innej rady nie ma.

Ewentualnie jeszcze, parę razy wykorzystałem ten sposób: W jednym projekcie robisz intro, renderujesz. Otwierasz drugi projekt, wstawiasz ścieżkę intra, robisz resztę. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie najbardziej "paliwożerne" są intra, więc sposób się sprawdza. Potrafiłem nawet składać kawałek z 4 projektów i powiem szczerze, jeśli dobrze to zaplanujesz to praca nad tymi projektami będzie wygodna. A różnice/błędy/przesunięcia fazowe w brzmieniu? Nie ma, zrobisz dobry mix i nie ma żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Trzeba umiejetnie korzystac z PC a nie napychac rzeczy do niego.Ja postaram sie ze Ci przyblize jak ja mam skonfigurowany Fl. A wiec :Buffer Length full,input/output-zintegrowana karta (w moim przypadku to Realtek),interpolation - 6ptk,rate 44100khz,hardware buffer,32bit buffer.. I mi sie nie tnie.. a jak tobie sie bedzie cielo..to albo robisz niepotrzebnie zajebane intro itp..albo karta chuuowa itd.. Jest tez sposob tego samplingu..tylko ja proponowalbym podzielic projekty na np,intra,beat,pad,lead itd..nie probowalem tego sposobu,tylko korzystam z wyobrazni i niewiem jak to wyjdzie :D ale badzmy dobrej mysli ;p
Zablokowany