Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)

Post autor: djyaro6 »

Witam :) Od jakiegoś czasu postanowiłem się zagłębić w tematykę masteringu. Jak wiadomo nie da rady zrobić dobrego mastera bez odpowiednio zrobionego mixingu. Proszę o skrajną wyrozumiałość dla mnie :) bo od tej technicznej strony tworzenia utworu to ja jeszcze jestem słabo zorientowany ;) Tak więc do rzeczy. Moim pierwszym pytaniem jest jakie narzędzia polecacie do ustawień mixu? WaveLab? :) Waves Diamond Bundle ? :) Czy może jakieś efelowskie narzędzia są w zupełności wystarczające? :)
Drugie pytanie dotyczy konkretnych ustawień. W czym i jak mogę zastosować takie ustawienia
"Blachy (w tym Hi-Hat)
1 kHz - użyteczne jest podcięcie dołu i średnicy, poniżej
3 kHz – jazgocząca barwa
7.5 - 10 kHz – blask, góra"

jakim narzędziem najlepiej jest wycinać poszczególne pasma i jak? Do tej pory wybierałem z przeróżnych kompresorów itd jakieś domyślne ustawienia np dla DRUMS itd jeśli robiłem perkusję.
To naprawdę będzą naprawde przydatne informacje zarówno dla mnie jak i dla innych użytkowników, którzy dopiero poznają tą techniczną odsłonę tworzenia utworu, bo jak widać samo ukladanie klocków to nie wszystko :) Pozdrawiam i wszystkim, którzy udzielą jakichś pomocnych wskazówek chcę z góry podziękować :)
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Re: Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)

Post autor: darXide »

3 kHz – jazgocząca barwa
A te hertze nie mówią ci przypadkiem, że tu ma działać equalizer? :P
Nie ma co się aż za bardzo spuszczać, jeszcze do niedawna najlepsze studia były wyposażone w trzypasmowe korektory (niczym ten wkompilowany w mixer fl'a) i jakoś szło.

Dobra, bardzo dobra jest druga edycja parametric eq w fl'u, oprócz siedmiu dostępnych pasm, masz oczywiście regulatory dobroci, wybór typu (półkowe, szczytowy, dołkowy, zaporowe) no i bardzo pomocna analiza widma, najjaśniejsze pasma to te gdzie skupia się najwięcej energii.

Wyobraź sobie cały miks jako taki torcik urodzinowy, w tym torciku musisz znaleźć miejsce na każdy składnik tortu, na samym dole masz ciasto (stope xD ), wyżej masz masę basowo-orzechową xD . Ale te składniki nie mieszają się między sobą, tylko są rozdzielone. Tzn. Stope zostawiasz gdzieś w 80-120 hz, a wszystko z dołu ucinasz. Basowi obcinasz częstotliwości, które zostawiłeś dla stopy a uwydatniasz dół, warto jednak obciąć cały miks poniżej 25-30 hz, w tym paśmie praktycznie nic nie słychać, a skupia się tam bardzo dużo niepotrzebnej energii, która może ci zamulić kawałek, brytwanka się przypala xD . Dla basu i stopy można zastosować także filtr dolnozaporowy, czyli fruity free filter w trybie lowpass i obcinać powoli z góry, dotąd, aż nie usłyszysz, że zaczyna czegoś brakować, uważać z rezonansem, w stopie można nawet kapkę więcej, góra i tak się zgubi w natłoku werbli, przeszkadzajek, czy innych pierdółek.

Reguła tortu urodzinowego odnosi się także do reszty elementów miksu, musisz wyczuć gdzie w wokalu skupia się najwięcej energii, gdzie brzmi najlepiej, a w innych ścieżkach wyciszyć te częstotliwości, zrobi to dla wokalu więcej miejsca do popisu. Ponadto korekcja ma ogromny wpływ na brzmienie, dla przykładu zrób sobie ciężki bas, postaw sobie na mixerze parametric eq2 a pod nim blood overdrive i podkręć mocy w overdrivie , teraz w eq zrób sobie wąski szczyt i przesuwaj go w pasmach (na boki), słyszysz? :P Ruch na boki w eq jak i inne parametry można automatyzować, może to przynieść masę ciekawych efektów, kilka odpowiednio ustawionych ruchomych szczytów i możesz uzyskać ciekawy formant, gadające basy itp :P

A kompresory to całkiem inna sztuka walki, całkiem inne reguły gry, inne zastosowanie.
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

darXide bardzo apetycznie i smakowicie to przedstawiłeś :) dzięki za szczegóły bardzo mi pomogłeś :) Jakby ktoś chciał coś jeszcze dodać, uzupełnić wypowiedź kolegi lub podzielić się własnymi doświadczeniami oczywiście posty mile widziane :) Pozdro :)
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

hmm sory że tak post pod postem ale nasunęło mi sie pytanie ;) otóż włączyłem sobie efelowskiego Fruity Parametric EQ 2, nastawiłem na 3 bands :)
Chciałem postąpić z godnie z tą wyżej wymienioną instrukcją
3 kHz – jazgocząca barwa
no i wziąłem tego low i middle banda niżej i teraz włanie nie wiem czy "podciąć" to ja mam w sensie całkiem na dół opuścić te bandy czy tylko troche?

Czy to ma tak mniej wiecej wyglądać Dobrze zrozumiałem?

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/873c1f53fddc.jpg.html
I jeszcze jakby mi ktoś tak jednym zdaniem wspomniał o tych procentach co sie pokazują na każdym bandzie byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Nie no zaś nie musisz popadać w skrajności :P Bandy staraj się trzymać w domyślnej kolejności, ułatwi ci to pracę, gdy będziesz nanosić poprawki. Owszem, dobrze wykonana korekcja polega na obcinaniu, a nie na podbijaniu, ale z reguły satrczą niezbyt intensywne ingerencje w brzmienie, gdzieś na poziomie połowy z połowy :P Procenty to procenty, jeden procent, to jeden ze stu :P W tym przypadku określają bandwidth, czyli stopień nachylenia zbocza korekcji danego pasma. Powiedzmy, że sumując moje wskazówki i te co cytujesz, możnaby to zobrazować mniej więcej tak:

choć zazwyczaj robię mniej więcej na odp.dol :P
poprawiam dopóki czuję, że coś poprawiam, tak dla suchej reguły to nie ma sensu :P

Lecz pamiętaj, że barwa to barwa, za pomocą eq można np wyciągnąć atak z basu, ale dla każdej innej barwy trzeba szukać tego kapkę dalej lub bliżej. Nie z kazdego werbla wyciągniesz jazgot przy 3khz, przy 12khz nie zawsze znajdziesz "powietrze", trzeba się naszukać, nazewnictwo trochę z pogranicza psychologii, kompjutry i tak słabo przetwarzają wysokie tony :P

Poza tym jeszcze jedna być może przydatna informacja. Jeśli przyglądałeś się skali na wizualizacji korekcji można zauważyć ciekawą sprawę. Mianowicie na górze masz oznaczenia oktaw (C1, C2...C9), są one rozdzielone równo, natomiast na dole hertze narastają dużo szybciej i tu leży pies pogrzebany :P Co oktawę podwaja się częstotliwość. Załóżmy, że C3 ma 150 Hz (nie wiem ile dokładnie), C4 będzie mieć 300 Hz, C5 600 Hz, C6 1,2 kHz. Niekiedy się takie info przydaje, wiesz gdzie mniej więcej spodziewać się obcinania granej przez nas melodyjki, o ile czaisz tony :P
Dj Kamix154

Post autor: Dj Kamix154 »

Wkrótce bedzie moja pierwsza muza bedzie troche lipna bo wiadomo to 1 wiec prosze o pomoc i komentarze.
:) :) :) :)
Dj Kamix154

Post autor: Dj Kamix154 »

Tu macie demo proszę o wyrozumiałość.
Dziękuje.
Mile widziane komentarze dotyczące poprawek i jakich.

Kod: Zaznacz cały

http://hostuje.net/file.php?id=88b711dd4e509f923930393eb71fc921
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

darXide normalnie brak mi słów :) dziękuje ślicznie za Twoje wskazówki :) Na temat EQ już wiem conieco będe teraz będe sobie próbował :) Jeszcze mam jedno takie pytanie :) co moge zrobić przy pomocy BloodOverdrive? Do czego on tak w zasadzie służy? Jakie ma przeznaczenie? Czytałem często Twoje posty i bardzo często wspominasz o tej wtyce :) Już i tak bardzo mi pomogłeś nie chce za bardzo nadużywać Twojej życzliwości :) ale jak to powiadają kto pyta nie błądzi :)
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Dj Kamix154 nie ten dział :) od tego jest dział Wasze Produkcje. A ja wnoszę prośbę o przypięcie tego tematu gdzieś do Kompedium Wiedzy Producenckiej :) Kolega darXide się napracował i nie chciałbym, żeby to poszło na marne :) Wkońcu ktoś może jeszcze skorzystać z tego :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Właściwie Blood Overdrive to nic innego jak ostre wzmocnienie. Zastosowany na gitarze akustycznej zabrzmi jak gitara elektryczna :P W razie wyraźnego przerysowania sygnału, trzasków u góry stosuje się zawarty w nim postfilter, który nie jest niczym innym jak filtrem dolnozaporowym. Stosuję go syntezując ostre basy do dnb/darkstepów :P Ale Overdrive to tylko kluczowa część sznurka efektów jakie stosuję zazwyczaj na basie, opisując obrazek poniżej:

parametric eq- wiadomo korekcja, wycięcie przeszkadzających częstotliwości

ballance- stosuję tylko po to żeby podpiąć do niego ewentualny następny sidechain

love philter- tu automatyzując cokolwiek można wyciągnąć ciekawe filtry, zawsze to jakieś dodatkowe harmoniczne, coś się zmienia :P

blood overdrive- wzmocnienie, wyjaskrawienie i wysuszenie dźwięku

free filter- eksperymentując z wysokim rezonansem (q) i stopniem domiksowania (mix level na konsolil) i automatyką odcięcia (freq) uzyskujemy charakterystyczne kwaśne brzmienia, charakterystyczne dla słynnego rolanda tb-303, takie brzmienie można wyciągnąć z każdej wtyczki :P

compressor- no, po takiej ciężkiej obróbce przez tamte efekty, po takiej ingerencji w tranzjenty, trzeba jakoś nad tym zapanować, chwilowe nie wydalanie filtra, jakieś błędy w kodzie, czy zbyt ostre wcięcie filtra, może spowodować powstawanie nieprzewidzianych harmonicznych, które najzwyczajniej będą "odstawać" od kawałka poziomem głośności i w miksie w tym miejscu wszystko może stać się nieczytelne, przymulone.

Kompresorem spróbujemy stłamsić te wystające peaki (szczyty) i do tego kompresor służy, do tłumienia, wyrównamy, wypośrodkujemy poziom głośności ścieżki. Kompresory często przydają się przy nagrywaniu niedoświadczonych wokalistów, gdy nie śpiewa cały czas równie głośno, a samo podgłośnienie na mikserze daje wyraźny wzrost szumów.

Jak działa kompresor po krótce? Każdy sygnał który przekroczy próg (threshold) zostanie stłamszony o pewną wartość, o współczynnik kompresji (ratio). Po przekroczeniu progu można dać opóźnienie po jakim ta kompresja zadziała (attack) i można też opóźnić czas powrotu gdy sygnał nie będzie już wystawał poza próg (release). Gain/Gain Make Up, służy już tylko do kompensacji tego co stłumiliśmy. Jak nietrudno się domyślić kompresor spłaszcza dynamikę i trzeba tu uważać. Oczywiście jak jeszcze łatwiej się domyśleć, żeby kompresor wogóle zadziałał, próg musi być ustawiony poniżej 0db. Tylko nie sugeruj się obrazkiem :P 0,4:1 to eksperyment :P właściwie tak się nie kompresuje :P Wokal: miękka kompresja, ratio gdzieś 4:1, próg gdzieś od -5, obwiednia (atack, rel): to już zależy co z czym i gdzie :P Do perek trza dać trochę ataku, żeby nie stłamsić początkowego uderzenia, które w perkach jest kluczowe :P Dodać też można, że kompresory wtyczkowe, to tylko kilka marnych algorytmów majace udawać działanie kompresorów sprzętowych, naprawdę trudno o dobry kompresor wtyczkowy, tyczy się to też korektorów, ale tam już jest kapkę lepiej :P

reeverb- pogłos, nadajemy przestrzeni

chorus- chorus to dziwny efekt, ale należy do tej samej rodziny efektów co flanger, delay, czy reeverb, otóż tak samo jak one bazuje na... opóźnieniu. O ile delay to duże opóźnienie, flanger to małe opóźnienie zdublowanej ścieżki, to chorus jest opóźnieniem generowanym przez kilka ścieżek przechodzącym przez siebie dzięki minimalnym zmianom prędkości. Gdyby ktoś kiedyś nie spróbował zsynchronizować dwóch taśm magnetofonowych z tą samą ścieżką ten efekt prawdopodobnie by nigdy nie powstał, gdyż napęd magnetofonu sam z siebie generował minimalne niuanse prędkości :P

Ale to taka piękna kartka z kalendarza, do czego się to przydaje? Jak mówi nazwa - chorus, czyli chóry, z jednego śpiewającego gościa możemy zrobić cały kościół ewangelicki z roztańczonymi murzynami. Jeśli nagrywasz wokal, to jeszcze lepiej wyjdzie jak nagrasz tekst 2 razy, obie ścieżki mimo niuansów (przeca nie jesteśmy doskonali, ale o to w tym chodzi) nałóż na siebie i zefektuj tym. Lecz przydaje się nie tylko na wokalach jak śmiałem zauważyć :P Szczególnie przydatny w dubstepach, ale śmiało można próbować wykorzystać z czymkolwiek. Trzeba też uważać na niespodziewane wyciszenia wynikające z przesunięcia fazowego, ale może innym razem :P

Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

świetnie :) widze uprzedziłeś nieco moje pytanie dotyczące Kompresora :) bo również o kompresji chciałem zasięgnąć nieco wiedzy :) Gdzieś kiedyś wyczytałem, że należy kompresować każdą ścieżkę... czy to prawda? Zgodzisz sie z tym?
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Może tak może nie, ciężko stwierdzić, jeśli coś wymaga kompresji to tam to stosuje :P Ale używanie kompresora po to, żeby wybijać wszystko na chama nie jest dobrym pomysłem. Choć tak właśnie się dziś kompresor stosuje, szczególnie jest to widoczne we wszelkich gatunkach muzyki elektronicznej i w popie, gdzie faktycznie kompresuje sie wszystko po to żeby stłumić maksymalnie dynamikę, upilnować ścieżki, żeby grały sztywno, na jednym poziomie, a później tylko dobić gainem do 0db. To zjawisko ma już nawet swoją nazwę i mówi się na to "Loudness War" - wojna na głośności. Ty w studiu stosujesz kompresję dynamiki, później to trafi nie daj boże do komercyjnego radia, gdzie na sumie stosują też wszelkiej maści limitery, excitery i nagrania sprawiają wrażenie jeszcze głośniejszych, nie wiem w jakim kierunku zdąża ten trend, ale raczej nie wyjdzie to muzyce na dobre. Ja sam ciągle mam dylemat, czy gnać z tym prądem, czy odnaleźć się w jakimś niszowym gatunku, gdzie mógłbym dać instrumentom normalnie wybrzmieć, nadać im jak najwięcej dynamiki, a nie ją zbijać do nieprzytomności :P
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

darXide to ładny wykład dzisiaj dałeś :) Flaszka sie należy :D w razie jakichś wątpliwości będe pisał :) póki co zaspokoiłeś moją rządze wiedzy :) A co do tej kompresji to również czytałem artykuł, że wszystko dąży ku maxymalizacji brzmienia. Taki trend ale co poradzisz może sie nawrócą :)
ODPOWIEDZ