Pytanie odnośnie FL Studio - sample

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Pytanie odnośnie FL Studio - sample

Post autor: djyaro6 »

Mam pytanie odnośnie ładowania sampli basowych do samplera efelowskiego. Otóż gdy ładuję sampel przykładowo jakiś tam "VEC3 Bass C 021" i układam na nim linię basową to gdy w piano roll wstawiam nutkę na C5 brzmienie jest okej, B4 też ujdzie ale na przykład gdy chce już wejść w F5 wybrzmienie sampla jest takie krótkie nienaturalne, odbiegające od orginalnego C5. W zejściu w dół np na E4 jest odwrotnie dźwięk jest taki rozlazły. Jak sobie z takim problemem radzicie? Ja do tej pory jak potrzebowałem jakiegoś bassu co go miałem w samplu to próbowałem albo kręcić na jakimś oscylatorku bądź wtyczce bądź przeszukiwałem banki różnych vst i szukałem podobnych basików do tych jakie mnie interesują. Jakie są wasze sugestie? Jak sobie radzicie z takimi problemami? Gdzieś kiedyś czytałem, że dobrym narzędziem jest Granulizer coś nawet kiedyś mi na nim wyszło ale ogólnie bez rewelacji i pozostałem przy swoim alternatywnym sposobie.
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Re: Pytanie odnośnie FL Studio - sample

Post autor: Brizzer »

To chyba proste ze jak przeciagniesz plik multimedialny tudziez (Mp3,wav,ogg itd) w gore ci przyspiesza czestotliwosc a w dol zmniejsza... Zeby krecic bassy,leady itd uzywaj tylko i wylacznie wtyczek. Sample wykorzystaj tylko do elementow perkusyjnych i efektow FX (Kicki,haty,clapy,snare,ride...intro,scratch,sweep...
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

no jest proste :) ale chyba po coś tam wrzucają próbki basowe do pakietów sampli :) tylko trzeba umieć to wykorzystać tylko nie wiem jeszcze jak dlatego liczę na jakieś podpowiedzi :)
Zeby krecic bassy,leady itd uzywaj tylko i wylacznie wtyczek. Sample wykorzystaj tylko do elementow perkusyjnych i efektow FX (Kicki,haty,clapy,snare,ride...intro,scratch,sweep ...
właśnie tak robię :)
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Wiesz jak sie kiedys robilo wixe??(Glownie ten bass wixiarski). Mysle ze po to sa te bassy. :P Do niczego innego niz sampling ich nie widze w roli. :D
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Tylko wtyczki! A jak już musisz używać sampli to po załadowaniu ich klikaj na nie i ustaw CRF :) Mam na youtube taki tutorial (z deka beznadziejny, ale jest tam opisane do czego CRF służy). A, no i też używam bassów z tej paki :)

Link:

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=Pn2XX25rX_4
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

no nic :) to dzięki chłopaki za wypowiedzi :) jak nic sie nie da za bardzo zrobić to trudno :) Cj Ex3 dzięki za link do tutoriala :) jakby ktoś chciał coś dodać jeszcze to chętnie zagłębię się w wasze wskazania :)
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Wspomniane CRF, albo jeśli bas ma odkształconą obwiednię, to należy w edisonie ustawić własne loop pointy i na nich się opierać. Jednak przydatność takich działań mieści się w granicach co najwyżej jednej oktawy, większe odchyły coraz bardziej zniekształcają brzmienie, mimo tego, że długość wybrzmienia pozostaje do naszej nieograniczonej dyspozycji.
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

dzięki darXide :)
ToXTi

Post autor: ToXTi »

Wiesz, potwierdzam że jeśli robisz bass to tylko na wtyczkach, a packach z samplami bass to też swego rodzaju kick. a podany VEC 3 stosuje się czasem jako kick w Dance lub Handsup po dodaniu Blooda i free limitera. (np. ja tak robie i kilku moich znajomych ;p )
nawet jeśli byś używał tych dodawanych bassów to i tak najlepsze efekty (chodźby w Handsupie czy hardstyle a przede wszystkim electro) uzyskasz wtykami
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

dzieki ToXTi :)
Awatar użytkownika
radekdudek11
Specjalista

Post autor: radekdudek11 »

dajcie se spokoj z tymi vec-sami to tylko probki i na wiele sie nie zdadza
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

no teraz już wiem, że z nimi nie da rady za bardzo nic zrobić ale niektóre z nich są na prawdę bardzo ciekawe i chciałem nawet wykorzystać pare właśnie po to założyłem tego posta :) No cóż szkoda :)
Awatar użytkownika
radekdudek11
Specjalista

Post autor: radekdudek11 »

stary rozumiem twoj bol , tez chcialem nimi zamotac i zostalem z tym samym co ty
ODPOWIEDZ