Odpaliłem Z3ta+ i co dalej?

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
laxi

Odpaliłem Z3ta+ i co dalej?

Post autor: laxi »

Witajcie, zainstalowałem i odpaliłem Z3ta+ ale spodziewałem się czegoś troszkę innego. Dodam, że chciałbym zacząć robić muzykę i mam łeb pełny pomysłów ale nigdy nie pracowałem z takim softem. Kiedy stoję przed klawiszami to chociaż mogę coś nacisnąć, zmienić i wydobywa się jakiś dźwięk. Tu natomiast spotkałem się z czarną magią :)
Może ktoś podpowie jak w ogóle ruszyć. Czyli, czy mam dorzucić jeszcze jakieś wtyczki, czy mogę popracować nad dźwiękami, które już tu są(paczka z forum :) ). Czy potrzebny mi realny klawisz, czy raczej mogę wszystko zrobić na kompie. No i finalne pytanie - gdzie do diabła jest jakiś przycisk PLAY, gdzie mógłbym odsłuchać cokolwiek po zmianie kilku suwaków?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
yogi1221
Weteran

Re: Odpaliłem Z3ta+ i co dalej?

Post autor: yogi1221 »

Po pierwsze.

Fruity loops jest od tego, by odtwarzać ;p Mam nadzieje, że go masz :)

Jeżeli już go masz to wchodzisz w Channels->Add one -> More...
Następnie klikasz na Refresh->Fast Scan i na liście pojawi się twoja Z3ta+.
Zaznaczasz, aby było [F] przy nazwie wtyczki.

Wtedy Channels -> Add one i wybierasz zete.

Podstawowe wtyki to Z3ta+,Vanguard i V-Station ;) Można wykręcić na tym wieeele dźwięków :)

Jak pomogłem, thanksem nie pogardzę :)
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Musisz ułożyć jakieś nuty (oczywista oczywistość :P ) i wtedy to puścić, nic nie będzie grało samo :P
Podstawowe wtyki to Z3ta+,Vanguard i V-Station ;) Można wykręcić na tym wieeele dźwięków :)
O kurde, trzymajcie mnie bo nie wyrobię xD

50 post <3
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Naucz sie najpierw obracac softem a nie juz chcesz wtyczki z poza srodowiska(Na start i ewentualnie potem sie Flowskie wtyki zdaja).
Po drugie mozesz zrobic wszystko na PC,ale melo na klawiszach masz latwiej(bynajmniej mi sie tak wydaje).
Naucz sie podstawowych krokow w Fl:automatyzacja,kwantyzacja,arpeggia,tworzenie melodi,tworzenie beatu,zgranie na playliscie,wrzucanie wtyczek na kanaly w mikserze,mix ogolny,master ogolny(tzn po trochu). Poszukaj na 4um sa poradniki.

A co najwazniejsze NABIJ POSTY !!!!
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Po drugie mozesz zrobic wszystko na PC,ale melo na klawiszach masz latwiej(bynajmniej mi sie tak wydaje).
No wiesz, jest też opcja grania klawiaturą komputerową; dosyć wygodna, mi wystarcza.
Naucz sie podstawowych krokow w Fl:automatyzacja,kwantyzacja,arpeggia,tworzenie melodi,tworzenie beatu,zgranie na playliscie,wrzucanie wtyczek na kanaly w mikserze,mix ogolny,master ogolny(tzn po trochu). Poszukaj na 4um sa poradniki.
Dodam od siebie, że najlepiej jest uczyć się samemu - ja nigdy nie skorzystałem z poradnika do FL'a, najwyżej parę razy czytałem manual załączony do programu. Jest po angielsku, ale mam nadzieję, że znasz ten język. :P Nie mówię oczywiście, że nie możesz korzystać z poradników - bo możesz, a jak trzeba to powinieneś; ale manual FL'a też jest bardzo przydatny.
A co najwazniejsze NABIJ POSTY !!!!
-.-
laxi

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Były bardzo pomocne. Troszkę mnie tutaj nie było ale to ze względu na brak czasu. W razie jakichś problemów podczas pierwszych prób zrobienia czegokolwiek napewno się odezwę.
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Lsudny jezeli nie wiesz co to znaczy nabic posty to cienko ;p Mi chodzi o udzial na forum. Trzeba glowka czasem ruszyc. Nie korzystalem z poradnikow. Wszystko metoda prob i bledow.

Hmm granie na klawiaturze to wiem,ale to nie to samo co Klawiatura sterujaca ;p .

A poradniki sa po to zeby sie szybciej nauczyl. To chyba proste.. Kazda metoda dobra. I do kazdej nie mam zastrzezen. Liczy sie owoc pracy przeciez w tym fachu nie?
Awatar użytkownika
radekdudek11
Specjalista

Post autor: radekdudek11 »

CZEKAMY na jakies demo
laxi

Kochani, nie ma co się kłócić o jakieś pierdoły, Chcę, jako zielony ludek w tworzeniu muzy dowiedzieć się, od czego mam zacząć. Trafiłem poprostu gdzieś parę dni temu na wypowiedź, że Z3ta+ to najlepszy syntezator softowy. Myślałem, że jak go odpalę to wytworzę jakieś tajemne dźwięki z mojej karty dźwiękowej. Ale niestety - okazało się, że jest to wtyka do FL, którego nie mam:( Niech będzie. Zainstaluję FL i mam nadzieję, że tam wykrzesam cokolwiek.
ODPOWIEDZ