Mikrofon - Field Recordings oraz domowe nagrania

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
Violet Rocket
Specjalista

Mikrofon - Field Recordings oraz domowe nagrania

Post autor: Violet Rocket »

Witam. Noszę się z kupnem mikrofonu w najbliższym tygodniu, kwestią pierwszorzędną jest nagrywanie tzw. "Field Recordings" czyli nagrań z atmosfery oraz ewentualne wsparcie utworów wokalem w domowym zaciszu. Problem w tym, że nie mam zbytnio możliwości (lub pomysłu) co do urządzenia nagrywającego w terenie. Jakość nie jest aż tak ważna, nawet interesują mnie szumy i inne zakłócenia nadającego charakteru. Sprawa jest taka, że nie wiem czy mógłbym takowy mikrofon podłączyć przykładowo pod iPoda Touch, bo kupno typowo Apple'owskiego mica odpada, zapewne jest on niebywałem szajsem jak na cenę 30zł, a zarazem przecież chciałbym dograć co nieco w domu.

Jeżeli z tym Field Recordings nie wypali to chociaż proszę o polecenie mi godnej pojemnościówki do domowych nagrań

Pomysły? Ceny?
Ramzesu
Nowicjusz

Re: Mikrofon - Field Recordings oraz domowe nagrania

Post autor: Ramzesu »

Przypuszczam, że jak na Twoje potrzeby może wystarczyć coś takiego jak Stage Line. Miałem do czynienia z pojemnościówką od nich i jakkolwiek sprzęt może nie jest wysokiej klasy tak nie jest to najgorsze szajs i jak za taką cenę można się skusić.

Kod: Zaznacz cały

http://www.stageline.pl/1566_mikrofony/6481_mikrofon_pojemnosciowy_stereo_monacor_ecm-600st
Taka zabawka ma jedną zasadniczą zaletę - zasilanie paluszkami, więc odpada Ci potrzeba wpinania go w przedwzmacniacz/mikser z zasilaniem phantom.
Od razu tylko powiem, że wiatrochron to ściema i może ewentualnie pomoże przy mówieniu prosto w mikrofon, ale z wiatrem sobie nie poradzi. Albo będziesz musiał dokupić sobie futrzaka albo jeśli masz odrobinę wprawy w takich zabawach - wykonać go samemu. Do swojego mikrofonu dorobiłem nakładkę z okładziny do rur PCV i futra z kaptura kupionego w lumpeksie - dawał spokojnie radę w "normalnych" warunkach pracy, przy zwykłym wietrze.
No i te mikrofony pracują raczej na złączach Mini Jack więc co najwyżej będziesz potrzebował jakiejś drobnej przejściówki i wepniesz to wszędzie gdzie potrzeba.
Jeśli taka opcja Cię nie interesuje to krzyknę po prostu Sennheiser i niech wypowiedzą się ci, którzy lepiej znają się na sprzęcie.
Natomiast do wokali w domowych warunkach to zdecydowanie raczej mikrofon dynamiczny SM57 lub SM58 (czyli sm57 tyle, że z grillem) czy cokolwiek shura z serii PG. To przynajmniej pancerny sprzęt będzie.
ODPOWIEDZ