Filter? Cut out?

Jeżeli masz pytanie dotyczące sprzętu, napisz, a na pewno ktoś pomoże ci rozwiązać twój problem.
Awatar użytkownika
Jinpachi Futushimo
Weteran

Filter? Cut out?

Post autor: Jinpachi Futushimo »

Tym razem to ja mam problem ;) otóż potrzebuję pomocy,jak zrobić taki efekt. Podaję wam utworek i tutaj w tym czasie: 2:20 do 2:28 min. Chodzi mi o ten narastający lead w takim właśnie stopniu. Za cholerę nie wiem czym ten efekt zrobić. Pomóżcie ;) z góry dziękuję ;)

Kod: Zaznacz cały

http://www65.zippyshare.com/v/22947066/file.html
Awatar użytkownika
DOR3MI
Ekspert

Re: Filter? Cut out?

Post autor: DOR3MI »

Jak dla mnie to chyba wysokie są na początku 'zakręcone'. Jak masz FL, to w mixerze (F9) masz te 3 paseczki w prawym dolnym rogu i na to kółeczko od wysokich tonów klikasz prawym i 'create automation clip, ale resztę już chyba znasz. ;p
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

To, co opisał kolega wyżej to zwykła automatyzacja. Tutaj chodzi o odpowiedni filtr. Nie każda wtyka ma taki sam lowpass, i nie chodzi tu o tłumienie 6, 12, 24 dB itd. Musisz poszukać odpowiedniego typu filtra.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Amen.

Filter we wtyczce i filter w efektorze to dwie zupełnie różne sprawy. Wtyki mogą bawić się w cutoff pojedynczych nutek, podczas gdy zwykły efekt przerabia już tylko zgrany miks (nuty+reverb+delay itd.).

Polecam Sylenth1, w zależności od ustawień gałek Resonance, Keytrack itp. (oraz distortion!) filter może mieć zupełnie inne działanie.
kubastoklosa
Nowicjusz

Post autor: kubastoklosa »

Men, chyba nie ma nic prostszego. Najzwyklejszy cutoff czestotliwosci. Kazdy lepszy syntezator ma takie cos
Awatar użytkownika
Jinpachi Futushimo
Weteran

Z Waszą pomocą już doszedłem,faktycznie zwykły cutoff,bez filtra ;) ale teraz mam większy problem:/ bawiłem się wtyczkami(dokładnie pokrętłami),Nexusem 2,Sylenthem,Vanguardem,Vstation i Z3TA+ i mam problem:/ do Nexa nie odpalają mi Expansiony,a jak odpalą to słychać trzaski,lub program się zawiesza i wywala do pulpitu:/ z Z3Ta i Vstation to samo:/ a z Sylentha I vanguarda jak się odpali,to nie ma żadnego dźwięku?:/ i co teraz?
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Cutoff chyba nie cutout :)
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Naprawiania Nexa nie będę opisywał bo to gówno najzwyklejsze.
Co do reszty wtyk, spróbuj pobawić się Audio Output w ustawieniach, ew. reinstalować/aktualizować* swój program muzyczny i wtyki.

* No chyba że to FL Studio, wtedy przesiądź się na coś z zakresu 7-9, broń boże 10; a starocie zostaw w spokoju ;)
Awatar użytkownika
Jinpachi Futushimo
Weteran

Ok wszystko działa już,poradziłem sobie,temat uważam za zamknięty ;) dzieki za pomoc ;)
Zablokowany