Budowa Utworu

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
gadman
Użytkownik

Budowa Utworu

Post autor: gadman »

Witam moze to i glupi temat ale chce znac podstawowa zasade budowanie mp3

np. co ma najpierw wchodzic [wiem ze kazdy moze zaczac utwor inaczej]

chodzi mi o podstawy

z gory dziekuje
Awatar użytkownika
adi1994
Użytkownik

;

Post autor: adi1994 »

rozwinięcie,brejkdown,wznowienie akcji i zakończenie

ja robie na tej zasadzie i pewnie 95% producentów

rozwinięcie musisz najpierw daś sam kick+jakieś haty+clap i tak przez 16-32 patternów
puzniej dodajesz bassline/plucki/leady i kompletne haty(wszystko poprzerdzone fx'ami i crash'ami) ta część zazwyczaj trwa 32/64 patterny i w punkcie kulminacyjnym zwalniamy z tempa

brejkdown-tutaj grają same pady,piano,vocal i tak przez 32 patterny

wznowienie akcji-tutaj powracają melodie bassline stopa i w tym momęcie mix jest najpełniejszy

zakończenie-wyciszanie poszczegulnych scieżek utwor

nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem....
Awatar użytkownika
Corn'
Weteran

Re: Budowa Utworu

Post autor: Corn' »

No... to co napisał kolega to podchodzi bardziej pod Dancecore i podobne gatunki ;) jeżeli robisz piosenkę np. electro czy house to układ nie musi być taki (w większości dancecorowcych piosenek taki jest).
Pokombinuj sam, nie ma jakiejś określonej reguły, oczywiście breakdown itp. powinien być, chociażby po to aby urozmaicić nutę ;)
Pozdro i powodzenia w tworzeniu muzy :D
dj ambient
Nowicjusz

Post autor: dj ambient »

Zależy czy handsup czy inny gatunek i czy club mix czy radiówka ..

ja w hands upie robie tak (club mix) ..najpierw break przez 32 takty , oczwiscie co 4 takty daje jakieś urozmaicenie , przejscie , np elementy perkusyjne , ride'y a na koniec snare'y ciekawie i energicznie ułożone .. przejscie fillem przez 1 takt lub od razu i Kick+bass , po czterehc taktach clap'y , po czterech od clapów haty , to wszytsko przeplatane crashami , reversami , fill inami , ewolucjami w kicku ;p na koniec motywu z kickiem i bassem snaery .. mozesz do tego tez dodacjakis vocalala pimp code albo zrobic swój wlasny , cięty , nie zaszkodzi tez uzyc jakiegoś arpiku . pamiętaj że w tym czase bass ma być niemelodyczny , tylko ustawiony na jednej tonacji :] po tym wszystkim pianko przez 16 taktów ..w pierwszych dziewieciu leci vocal +pianko+moog czyli taki bassowy arpik najlepiej 3xosc albo v-ka+jump clapy , ridey , w drugich dziewięciu taktach dalsza częsc voxa pianko itp und break albo snare'y w zależnosci od gustu i rodzaju vocalu ..nast&#281 ;p nie koniec wstawki z voxem i piankiem czas na vox + kick + bass .. kopiujesz wstawke którą opisałem wcześniej , tą po breaku czyli kick bass itp itd ,wklejasz ją , pod nią dajesz vocal ,z tym , że bass musi lecieć melodycznie pod vocal , wiadomo o co chodzi , ciekawie by tez do ego brzmiały jakieś dzwonki .. koniec wstawki kick+bass+vocal i jedziemy z melodią ... wejscie do glównego refrenu z melodią czyli najlepiej moog + melodia wchodząca z filtra .. najlepiej Fruity free filter pasmo low albo high .. pod tym jakies kombinacje snareowe ,upfilterki , crashe jakieś ładne przejscie .. kopiujesz potem motyw z vocalem i kickiem i bassem i wklejasz pod melodie , z tym ze vocal wyppierdzielasz i opcjonane dzwonki też .. potem druga zwrotka ..dajesz w niej to samo co na początku utworu czyli kick bass itd , po dziewiecu taktach bierzesz i dajesz bass melodyczny pod vocal , dajesz vocal tak zeby sie zaczynał od wejscia w haty i jedzieszznim do konca .. potem dajesz motyw z piankiem i voxem , energicznie przejscie do refrenu już bez zapowiedzi snareami i moogiem , tlyko samym fillem ogólnie 1 takt , i dalej powtorka z rozrywki z melodią..konczysz jak zacząłes z tym że najpierw kick i bass a potem wywalasz kicka i dajesz breaka.

no troche se napisałem xD

ja tak robie i ludzie nie narzekają , najprostszy schemat budowy hands upowego kawałka , jesli tworzysz electro albo trance to rób to samo tylko z innyi samplami , troche sie to moze zmienic ;p

Pzdr! ;)
Awatar użytkownika
adi1994
Użytkownik

Post autor: adi1994 »

ja tworze trance wiec pod ten gatunek to pisałem
dj ambient
Nowicjusz

Post autor: dj ambient »

a no i nie myl taktu z patternem bo jeden pattern mozebyc na 16 taktów i go wprowadzisz w duży błąd ;)
Awatar użytkownika
Under B (Bartii)
Specjalista

Post autor: Under B (Bartii) »

Na 16 taktów, ale lepiej robić na 32 ;) Lub 64 (to bardziej na minimal).

No to Trance, electro, hands up z głowy... A macie jakieś rady dotyczące muzyki minimalistycznej ? Coś typu minimal-techno lub minimal-house ;)
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Mi to w sumie lotto, chociaż takie drumy to mają dosyć sztywno określone zasady budowy. Drop po 64 taktach, mniej więcej w 1:30, kto słucha może sprawdzić, że lekko 80% kawałków z dnb ma to ze sobą wspólnego :P
Zrobić takie długie intro jest ciężko, ale długie intra doskonale napędzają ciemniejsze odmiany dnb :P
Zablokowany