jak zrobic jakis fajne effect na wokalu??

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Shaggy1988
Użytkownik

jak zrobic jakis fajne effect na wokalu??

Post autor: Shaggy1988 »

tak jak w temacie ;]

moze ktos ma juz jakies sprawdzowne effecty
Shaggy1988
Użytkownik

Re: jak zrobic jakis fajne effect na wokalu??

o widzisz... jasno i wyraznie... dzieki wielkie
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Podstawa w obróbce wokalu to użycie de-esser'a, by uniknąć sybilacji, syczące zgłoski zostaną wyciszone.

Do wokali w muzyce elektronicznej zazwyczaj stosuje się łagodną kompresję, ratio w obrębie 4:1, z szybkim atakiem i wygaszeniem (release) oraz progiem (threshold) w granicy 3-5db. Dzięki temu unikniemy nagłych wybić peaków w wokalu, szczególnie gdy mamy nagrywać niezbyt doświadczonego wokalistę. Choć i tak w przypadku domowego nagrywania z kumplami będziesz musiał używać automatyki głośności.

Nast&#281 ;p nie w celu "wygładzenia" brzmienia, możesz nawarstwić wokal i ponownie przekompresować, tym razem trochę mocniej, ratio ponownie gdzieś w 4:1, ale na wyczucie.

Korekcja wokalu. Tu zdania są podzielone, acz pewnikiem jest usuwanie wszystkiego poniżej gdzieś 60-70hz, po to by wyzbyć się szumów pochodzących z tańszych mikrofonów :P Delikatna korekcja w środku pasma niskimi peakami może jak najbardziej poprawić brzmienie.

Pogłos nie za mocny, najlepiej zacząć od presetów nazywających się "room reeverb" i tym podobnych, żeby sprawić wrażenie, że gościu &#347 ;p iewa w pomieszczeniu o dobrze ukształtowanej akustyce. Nast&#281 ;p nie można kombinować, nie za mocno, nie twórz wokali brzmiących jakby dochodziły z kilometra.

Echo według uznania, nie chcę mi się za bardzo rozpisywać, nie przesadzaj z echem, nie nakładaj głębokiego kompresora po delayu.

No i do obróbki opisanej przeze mnie, musisz mieć nie obrobiony wcześniej wokal. Często w remix packach, a przynajmniej powinny się znajdować wersje "dry" (nie obrobiona) i "wet" (obrobiona).
Moudy

Post autor: Moudy »

DarXide - Może i masz dużą wiedzę, ale pewnie autor tematu nie. Więc opisuj wszystko prostym językiem, objaśniając w racjonalny sposób. Jak bym pierwszy raz odpalił FL-a i wszedł na forum, to bym nie zrozumiał co Ty piszesz.

Co do topica..
Jeśli vocal jest czysty, nie robił bym żadnej kompresji. Trzeba spojrzeć też na to jak vox jest śpiewany.. Długie artykulowanie głosek w wyrazach może negatywnie wpłynąć na pogłos np wtedy może mix ucierpieć. Przede wszystkim usunąć, szmery bo szum (to cisza z fizyki) które stoją na paśmie poniżej 50 hz, ale jak jest nagrane na dobrym majku, to nie ma o co się martwić. Żeby wokal się wkomponował, powinieneś zakresem bawić się na masterze, ale bez przesady, bo podkład ucierpi. Ale chodzi Ci o fajne efekty, a nie o obróbkę główną no więc. Ja polecam zastosować flangusa, nie będę Cię uczył jaki suwak do czego.. na początku możesz brać to na słuch. Flanger, Vodocoder, czasem Love Philter.. często używam do przejść. Wystarczy pokombinować ja pierw zacząłem od praktyki potem teoria sama wyszła ;) Ale zrobisz jak chcesz pzdr
Shaggy1988
Użytkownik

ElectroMoudy pisze:DarXide - Może i masz dużą wiedzę, ale pewnie autor tematu nie. Więc opisuj wszystko prostym językiem, objaśniając w racjonalny sposób. Jak bym pierwszy raz odpalił FL-a i wszedł na forum, to bym nie zrozumiał co Ty piszesz.
nie pierwszy raz odpalilem i wiem o co chodzi w poscie DarXide'a
i dzieki rowniez za twoj post
Zablokowany