Porozumienie ACTA... a Muzikum?

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
Subskryt
Weteran

Porozumienie ACTA... a Muzikum?

Post autor: Subskryt »

Koledzy i Koleżanki, jak wiecie doskonale nad Polską wisi w powietrzu widmo międzynarodowego porozumienia dotyczącego walki z naruszeniami własności intelektualnej – ACTA.

I tutaj pojawia się moim zdaniem problem z albumami w naszych działach (i nie tylko to kwestia linków z działów albumowych). Sami wiecie na jakich serwerach hostingujących znajdują się linki – większość tych serwisów już zawiesiła swoją działalność, a druga część zamierza to uczynić zanim organy reprezentujące porozumienie ACTA zrobią to za nich i wysnują sankcje prawne. Tak więc na obecną chwilę jakieś 3/4 linków po prostu nie działa.

To co bierzemy się do pracy i czyścimy? Usuwamy tematy z dead linkami… Ja już jakiś czas temu takie porządki robiłem w „moim” disco polo świecie na tym forum.

Warto też przedyskutować kwestię serwerów hostingowych na obecny i przyszły czas – tj. ustalić nową listę dozwolonych serwisów hostingowych.

I nie tyle co mamy mieć pretensje do naszego rządu, bo zamknięte i zawieszone zostały hostingi zagranicznego pochodzenia… my możemy ubolewać jedynie nad losem tego co stanie się z Wrzuta i Chomikuj, itp. Dziś po pólnocy swoją działalnośc zawiesza Grupa Demotywatory, Kwejk, JoeMonster i prawdopodobnie Wykop.

Proszę o ścisłe trzymanie się tego wątku w Waszych postach i nie robienie dygresji o tym jaki jest Wasz stosunek ogólny do kwestii ACTA.
Porozmawiajmy tutaj po prostu o kwesti hostingów dla plików, trzeba zrobić porządek – linki zdychają i będą zdychać kolejne hostingi, może musimy wyznaczyć nowe trendy co do rekomendowanych hostingów przez Nas jako forum.
Awatar użytkownika
Krisss
Specjalista

Re: Porozumienie ACTA... a Muzikum?

Post autor: Krisss »

Jeśli nie twoje nie możesz wrzucac na hosting = koniec wrzutek = koniec forum

Mniej więcej...
Awatar użytkownika
Subskryt
Weteran

właśnie... mniej więcej... bo jest pewna część wykonawców którzy dobrowolnie emitują swoje materiały... więc wtedy nie jest łamane prawo, bo jest na to przyzwolenie jakoby...

( tak liberalnie jest chociażby w branży disco polo, gdzie zarabia się na koncertach, a nie na płytach, zaś sami wykonawcy promują się w sieci dobrowolnie i część ich nie ma nic przeciw dalszemu udostępnianiu... ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia hehe )

pożyjemy, zobaczymy... pozostaje mi mieć, że nie nastąpi przystąpienie Polski do ACTA, a wpływ na to może mieć m.in. GIODO* , mniej wydarzenia hakerskie... ale wszak podpisanie "akty" powinno być uprzednio przedyskutowane z obywatelami... np. Niemcy wypieli się dupą na ACTA

ale wróćmy do głównego wątku :) czekam na Wasze rozkminki

*Generalny Inpektor Ochrony Danych Osobowych
Awatar użytkownika
Krzychu
Ekspert

Post autor: Krzychu »

Tak jak będą padać hostingi tak fora internetowe z dnia na dzień będą w coraz głębszej dupie. My nic na to nie poradzimy, bo hostingów nie utrzymamy "przy życiu" ;) Więc jedyne racjonalne działanie, to aby był porządek na forum kasować wrzuty które zawierają nieaktywne linki i wszystko... Bo co więcej zrobimy? ;]

Poza tym odbiegając od tematu nasze statystyki też nie są zbyt dobre. W dniu dzisiejszym mamy założone tylko 71 tematów na forum przy czym nie dalej jak miesiąc temu było ich dokładnie 292... Chyba daje nam nieco do myślenia, co? ;)

[

Nie wiem gdzie to słyszałeś, ale osobiście specjalnie czekałem do północy i nic takiego nie odnotowałem... Jedynie co na tych stronach występuje to coś w stylu animacji, która można zamknąć i jest to forma protestu z ich strony na ACTA... ;]
Awatar użytkownika
Subskryt
Weteran

Wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie... i to co się pisze za pięć minut dwunasta już pięć minut po dwunastej może mieć inną formę ;] też widziałem ta animacje... a pisząc to co pisałem wcześniej opierałem się na artykule

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/internet/2012/04/wykop-demotywator-i-kwejk-wylacza-serwery.aspx
;]
Awatar użytkownika
Martin
Ekspert

Post autor: Martin »

jako powiedział Krzysio Kononowicz " Nie będzie niczego" :lol:

a tak serio to robi się nie ciekawie, my osobiście poza usuwaniem tematów z martwymi linkami nic nie możemy, tak jak Deszczu wspomniał nie utrzymamy hostingów ;)

PS: Demotywatory i Joe nadal działają ;)
ODPOWIEDZ