Problem z muzikum.pl

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
Chomik
Weteran

Re: Problem z muzikum.pl

Post autor: Chomik »

Dłuższej przerwy niż kilka godzin nie było od pół roku, serwer jest monitorowany cały dzień praktycznie pod względem "zawieszek", awarii itd.

Jeśli więc forum nie działa, to na 99% wina leży po Twojej stronie.

Spinguj strone, zobacz czy uda Ci sie odebrać pakiety. Odpal konsole windowsa (start -> uruchom -> wpisujesz CMD). W konsoli wpisz ping muzikum.pl

Jeśli wywali "jakieś cyferki" to znaczy, że winna jest przeglądarka. Jeśli wyskoczy komunikat "Żadanie polecenia ping nie może znaleźć....." oznacza to prawodopobnie problem z serwerem DNS.
Spróbuj wklepać wtedy IP serwera (wiec zamiast ping muzikum.pl wpisujesz ping 78.46.83.86)

Jeśli i teraz wywali błędy to do testu sprobuj jakas popularna domene np wp.pl

Jeśli wp.pl działa a muzikum nie - uruchom system w trybie awaryjnym (naciśnij F8 przy uruchamianiu i wybierz Tryb awaryjny z obsługą sieci - zakładam z góry, że używasz Windowsa ; ). Jeśli i wtedy problem sie powtorzyl podlacz innego kompa pod Twojego neta. Jeśli nie działa dalej skontaktuj się z providerem ;)
Awatar użytkownika
Chomik
Weteran

Info ze strony firmy zajmującej się naszym serwerem:
W przypadku braku lacznosci z serwerem prosimy sciagnac program WinMTR

Kod: Zaznacz cały

http://linuxpl.com/WinMTR-v09.zip

Podczas wykonywania testów prosimy o wyłaczenie programów typu p2p oraz wyłaczenie programu
typu firewall lub udostepnienie na nim wszystkich portów.

Krotka instrukcja dla uzytkownikow Windows,uzytkownicy Linuksa maja do dyspozycji narzedzie mtr

1.nalezy uruchomic program i w pole Host wpisac nazwe swojej domeny ktora dziala na naszych serwerach,mozna podac rowniez adres IP.
2.wciskamy przycisk START
3. program wykonuje test
4. po okolo 1 minucie wciskamy przycisk STOP
5. nastepnie wybieramy przycisk Export TEXT
6. w kolejnym okienku wprowadzamy nazwe pliku jako np TestLinuxpl i wybieramy przycisk zapisz, wykonany test zostaje zapisany jako plik tekstowy
7.Nastepnie zalaczamy plik do maila i wysylamy go na adres .W mailu nalezy podac rowniez swoj adres IP .IP mozna w latwy sposob
uzyskac wchodzac na strone np

Kod: Zaznacz cały

http://linuxpl.com/checkip.php
Kyd
Klubowicz

Post autor: Kyd »

Mam taki sam problem jak osoba, która założyła ten temat. Gdzieś od około początku tego roku lub troche wcześniej może nawet od grudnia (nie pamiętam dokładnie) przestała mi działać wasza strona. Przy próbie wejścia wyskakiwał błąd braku połączenia z serverem, tak jakby strony była zamknięta lub w ogóle nie istniała. Próbowałem wchodzić z różnych przeglądarek, komputerów, a nawet systemów. Na Windowsie, Linuxie, Operze, Mozilli itd. wszędzie był ten sam problem. Wyłączałem antywirusy i firewalle i nic nie pomagało. Uznałem, że wasza strona została poprostu zamknięta/usunięta w co mi się nie chciało wierzyć bo miała mase użytkowników ale innego wytułmaczenia nie widziałem. Lecz niedawno, właściwie wczoraj u kolegi, który ma internet u innego providera niż ja przy próbie szukania mp3 w google weszliśmy przypadkowo na waszą stronę i byłem bardzo zaskoczony, że u jego działa. Doszedłem do wniosku i jeszcze to sprawdziłem, że w sieci VectraNet, w której obecnie korzystam z internetu nie jestem w stanie korzystać z waszej strony. Jedynym wyjściem jest użycie bramki proxy, co właśnie robię i z czego się cieszę, że mogę znów tutaj być ale nie oszukujmy się, iż korzystanie z takiej bramki stwarza wiele ograniczeń. Nie wiem dlaczego tak się stało ale napewno wielu użytkoników ma taki problem jak ja (bo w dalszym ciągu przecież go mam) i pewnie przez to forum traci na liczbie użytkowników. To wszystko z mojej strony, mam nadzieję, że coś zrobicie. :)
Kromcia
Specjalista

Post autor: Kromcia »

Mam podobny problem do Cooper'a
Muzikum się otwiera ale strasznie ciężko chodzi co nigdy wcześniej się nie zdarzało. Wina przeglądarki to na pewno nie jest, ponieważ mam najnowszą Mozillę, wszystkie wtyczki zainstalowane, nie wiem w czym tu tkwi problem..
Cieszę się, że w ogóle mam możliwość otwarcia tej strony ale czasem mam wrażenie, że zaraz szlak mnie trafi z tym długim otwieraniem się forum.
Czasami nawet np. kliknę na jakiś dany temat a to wcale otworzyć się nie chce, muszę czasem z 3 razy kliknąć na to w co chcę wejść
Chciałabym aby forum otwierało mi się jak dawniej, nie wiem czy umiecie coś z tym zrobić ale jeśli macie możliwość to chociaż spróbujcie..

Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Krisss
Specjalista

Post autor: Krisss »

Ale tylko forum nie chce sie otwierać? Może wyczyść pamięć tymczasową komputera to troche się cały komp ,,przyspieszy" polecam program odkurzacz :)
Awatar użytkownika
Chomik
Weteran

Kyd - nie mam pojęcia dlaczego nie działa, sprawdze w wolnym czasie czy VECTRA nie blokuje jakiegos przedziału IP. Użyj programu powyzej, prześledz trasę pakietów, dowiemy się, gdzie się zatrzymują

YamaSkaa - jeżeli korzystasz z bramki proxy to normalne, wystarczy, że zmienisz bramke na inną. Serwer pracuje stabilnie już od wielu miesięcy, mało kiedy zdarza się by serwer zamulał aż tak bardzo.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Czyli 1.7.13 z roku 2006? xD Twoja przeglądarka nazywa się Mozilla Firefox, pakietu Mozilla nie wspierają nawet dłużej niż ja mam internet ;p
Kyd
Klubowicz

Post autor: Kyd »

Po paru dniach od wysłania do was listu z testem i skanami o co prosiłeś pare postów wyżej, wszystko zaczęło działać normalnie jak dawniej. Bardzo dziękuję za tak szybką interwencję w tej sprawie i pozdrawiam. :)
ODPOWIEDZ