Rozpoczęcie przygody z nagrywaniem piosenek

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
sEEEbeq

Rozpoczęcie przygody z nagrywaniem piosenek

Post autor: sEEEbeq »

Witam.Osobiście jestem zamiłowany gatunkiem muzyki rap.A więc jak w temacie wpadliśmy z kolegą da pomysł,żeby nagrać jakiś fajny rapowy kawałek.Niestety jest jedno ale .. Nie mamy zielonego pojęcia jak nagrać takie coś i jakiego sprzętu potrzeba .. Troszke ogarniam FruityLoops i robie nawet fajne beaty,lecz nie wiem czy ten program w zupełności wystarczy do zrobienia porządnego beatu.Wiem,że trzeba mieć jakiś mikrofon i jakiś mikser oczywiście .. Mogę na taki sprzęt wydać narazie max. 700zł ew. troszke więcej ( 100 zł ).Nie chce robić jakiegoś profesjonalnego studia.Wystarczy tylko sprzęt do nagrania takiej muzyki aby wpadała w ucho :) Piszcie jakieś wskazówki dla mnie,co moge kupić itd.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Re: Rozpoczęcie przygody z nagrywaniem piosenek

Post autor: Brizzer »

Narazie wiesz bardzo malo w temacie :P "Troszke ogarniam FruityLoops" a niewiesz czy on wystarczy. Te twoje troszke to jakies 0,00001% jakie wiesz o FLu xD

Zeby zrobic konkret nute to sie liczy przede wszystkim wiedza. Nawet na zajebistym sprzeciez jak bedziesz zielony nic nie wskorasz :P

Jezeli z takiego miejsca ruszacie w swiat muzyki. To kupcie jakiegos Mica. Polecam firme Shure. W cenie ok 100 kupicie ogarniety juz ;)

Na ch*j mixer kto tak powiedzial? :)
Profesjonalne studio nie liczy sie w setkach zlotych ;) Tylko "ciut" wiecej.
Na poczatek zadnego sprzetu bo zapewne jeszcze sie wam odwidzi cale to tworzenie. Jak zobaczycie ze na nagraniu "muzyki ktora wpada w ucho" zajmie to wam kilka godzin + kolejne dni z wasza wiedza i umiejetnosciami ;)

Najlepiej polecam kupic MIC'a za te 100 a za reszte kupic od kogos track i pod niego nawinac ;x
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

FruityLoops
Takie coś nie istnieje już od siedmiu lat.
Awatar użytkownika
T3L3T3LU
Specjalista

Post autor: T3L3T3LU »

W FL`u idzie nagrywać. Lecz jeśli tylko ''troche'' ogarniasz FL to wątpie czy się połapiesz. W SoundForgu idzie łatwo nagrywać piosenki, tylko wątpie czy w internecie można pobrać pełną wersje. W FL`u idzie robić doskonałe beaty. Wystarczy że pobierzesz sample i kupisz/pobierzesz wtyczki.
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

DjTeam pisze:Wystarczy że pobierzesz sample
Żadnych sampli! Chyba że mowa o perkusji ;) Na FLu można zrobić wszystko, ale wydaje mi się że do rapu lepszy jest Reason :) (nawet wyglądem taki bardziej klimatyczny xD ).

DjTeam, sampli się nie ściąga, tylko kupuje jak pluginy. Internet nie grzeszy naprawdę darmowymi paczkami dźwięków :)
masaqqra

Post autor: masaqqra »

witam serdecznie
to moze ja sie wtrace...
tego posta kieruje przede wszystkim do tych, ktorzy maja odrobine wiedzy na temat tworzenia muzyki i potrafia nawiazac rozmowe na poziomie tj. odpowiedzeniu na bardzo oczywiste pytania (nie dla kazdego jednak oczywiste)a nie zbywanie majace jedynie na celu skutecznie odstraszyc pytajacego, no wiec tak!
nie wiem co mial na celu kolega zakladajac ten temat ale ja sie podepne i rozwine pytanie, kto wie moze zrobi sie z tego temat: RACZKOWANIE - TWORZENIE MUZYKI

1) jakie sa podstawowe zasady tworzenia muzyki rap (jakie tempo itp)
2) jesli juz zdecydowalismy sie na korzystanie z programy fruityloops to na co zwracac szczegolna uwage, czego unikac itd
3) czy wystarczy zwykly komputerowy mic do pierwszego spotkania zanim zostaniemy wciagnieci w wir muzyki
4) w jakim formacie powinno sie zapisywac swoje wypociny
5) czy jesli stworzymy cos fajnego i chcemy sie z tym podzielic a raczej zarobic na tym to jakich zasad przestrzegac (patrz pkt 4, zalezy mi na tym zeby nikt nie podrobil mojego utworu a zarazem chce go komus zaprezentowac, czyli do prezentacji powinienem uzyc np formatu mp3, a jesli nawiaze sie ewentualna wspolpraca to dopiero wtedy wyedytowany kawalek sprzedawac?)

BARDZO WAZNE!!
prosze sprobowac porozmawiac a nie zaraz krytykowac!
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

1)90-110, zależy, najczęściej jednak mniej niż 100bpm.
3)Na początek tak, tylko nie można sie zniechęcać słabą jakością.
4)MP3, dla profesjonalistów WAV, natomiast projekt FL Studio ma rozszerzenie flp
5)MP3 w jakości do powiedzmy 128kbps, natomiast na tym forum należy przestrzegać też regulaminu wrzucania własnych piosenek.

Nie znam się za bardzo na rapie, tyle tylko potrafiłem pomóc ;)
masaqqra

Post autor: masaqqra »

jak dla mnie pomocne wskazowki. dzieki
ODPOWIEDZ