[20.03.11] Blue Void - Illuminations [idm/ambient]

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

[20.03.11] Blue Void - Illuminations [idm/ambient]

Post autor: lsudny »

Właściwie moja pierwsza próba w IDMie, wychodzi mi jak na razie taki bardziej chilldm czy jakkolwiek się to nazywa :P W roli analogowych padów freeware'owy Abakos, z tego miejsca gorąco polecam, choć czasem potrafi być niestabilny, ale może też pozytywnie zaskoczyć.

Kod: Zaznacz cały

http://www63.zippyshare.com/v/80507685/file.html
Pomysły na rozwinięcie szczególnie mile widziane.
Awatar użytkownika
Blue'Tone
Weteran

Re: [20.03.11] Blue Void - Illuminations [idm/ambient]

Post autor: Blue'Tone »

Początek przypomina mi beat do hip-hop'u :D Pady ustawił bym trochę oktaw niżej, żeby trochę bassu z nich leciało. Stopę podbiłbym trochę bo taka stłumiona się wydaje, aczkolwiek może za bardzo jest obcięta low-passem ;o od 1:10 wchodzi fajny pluck. Tempo dałbym szybsze do 5bpm. To tylko moje zdanie, nie znam się na Twoich gatunkach, także wszystko co napisałem może być błędne.. Lubię takiej muzyki czasem posłuchać ale co do zrobienia jej to kompletnie się nie znam.. Skończ to i wyjdzie fajny kawałek. ;)
Awatar użytkownika
satan666
Weteran

Post autor: satan666 »

Abakos :) od razu wydało mi się znajome :) Idealny do produkcji mrocznych ambientów. Niestabilność to cecha zamierzona tej wtyczki wystarczy pokręcić pokrętłami, aby się o tym przekonać :)

Z takich wtyczek to polecam jeszcze:
crystal soft synth (bardzo dobra wtyka)
safron (sf2 player z domyślną paczką takich brzmień)
adonis pro

Odnośnie samego utworku, bardzo mi się podoba. Perkusja bardzo dobra, użycie abakosa też nadaje klimat bardzo mroczny przypomina mi Boards of canada, oni lubią używać takich synthów.

2 kawałki dla Ciebie do osłuchu właśnie board of canada:

http://www.youtube.com/watch?v=F7bKe_Zgk4o

Ten kończy się właśnie kończy w totalnie zakręcony sposób, które to takie zakończenie też mógłbyś zrobić.

W utworze poniżej zakończenie jest znacznie płynniejsze, nasycone dodatkowymi efektami. Zwróć uwagę na delikatny tekst z początku. Ty masz tytuł "Illuminations" więc wstawki z początku męski tekst przytłumiony też by się przydał jako pojedyncze słowa: "god", "consciousness", "heaven" and hell

http://www.youtube.com/watch?v=xf66Lmrqk00
Awatar użytkownika
Tebes
Specjalista

Post autor: Tebes »

jak zwykle, nie da się nic zarzucić muzycznie (przywykam!) alee wiesz: to ma być IDM to połam z 50% perkusji chociaż a nie tak raz kiedyś glitchem zarzucisz jakimś :D
rozwinięcie powiadasz? ja myślałbym o jakimś niskim, przesterowanym "Malechoir" jakimś... pasowały by mi tu wplecione zabawy takie jak choćby w Era -Ameno, wiesz ocb? :)
btw: o panowie musze tego abakosa obadać koniecznie. Speedcore Jihad już czeka na mojego solowego darkambientowego EP'a :D
Awatar użytkownika
Violet Rocket
Specjalista

Post autor: Violet Rocket »

Sorry, że tak późno Kuba :< Wprawdzie rozmawialiśmy o tym kawałku na GG ale teraz napiszę coś na świeżo, bo dawno go nie słuchałem.

Perskusja - Gra na duuży plus. Ułożenie przypomina mi mojego idola + świetnie technicznie. Pad ten mi tak średnio podchodzi. Następnie dobry rezonans śmiga na częstotliwościach, dobrze.

Arpy wchodzą, jest git, wszystkie te motywy są świetne. Ten koło 1:30 to niebywały kozak, aż bym sobie przyjarał w tym momencie ; D
ODPOWIEDZ