3/4 FL Studio

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
Awatar użytkownika
89ninja89
Użytkownik

3/4 FL Studio

Post autor: 89ninja89 »

male pytanie i temat do zamkniecia...

czy istnieje w FLS mozliosc zmiany taktu na 3/4?? jesli tak, to w jaki sposob tego dokonac.

dzieki
Awatar użytkownika
DjLazy
Weteran

Re: 3/4 FL Studio

Post autor: DjLazy »

takt określasz raczej Ty ustawiająć sample w danym momencie. tak mi sie przynajmniej wydaje
Awatar użytkownika
89ninja89
Użytkownik

DjLazy pisze:takt określasz raczej Ty ustawiająć sample w danym momencie. tak mi sie przynajmniej wydaje
owszem ale nie 3/4

PS: wszystko sie miesza - sprobuj

Jesli istnieje taka opcja czy ktos wie gdzie ustawic metrum??

...
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Pewnie nie chodzi ci o 3/4, tylko o triplety, options/project general settings.

Zwróć uwagę jak wygląda step sequencer xD
Jeśli jednak chcesz mieszać tę rytmikę z szesnatstkową co popularne dla techniawek, to możesz to zrobić w lepszy sposób:

ale i tak najlepsze są kwantyzacje xD
Metrum zaś to inna sprawa.
Awatar użytkownika
89ninja89
Użytkownik

dzieki, to pierwsze ustawienie widzialem, grzebalem tam troche tyle ze to nic nie dalo. wiesz chodzi mi o metrum jakbym dla przykladu chcial zmontoac walca albo cs w tym stylu (na metrum 3/4). tak ogolnie moze jeszcze by to poszlo, tyle ze jak pozniej skladam paterny do kupy to wiadomo, ze to wszystko sie zabardzo nie zgrywa, jeszcze dzis spojze.

dzieki za cenna wskazowke
Awatar użytkownika
89ninja89
Użytkownik

darXside - Jeśli jednak chcesz mieszać tę rytmikę z szesnatstkową co popularne dla techniawek, to możesz to zrobić w lepszy sposób:

no tak jak mowie, chodzi mi raczej o walc (metrum 3/4). czy jest to wogole w FLS mozliwe?? nie spotkalem sie z tym, a chcialbym sprobowac, wiec wiesz.
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

To czysta matma, da się zrobić normalnie, wyobrażasz sobie co chcesz zrobić, liczysz ile bitów ma takt, ile taktów ma fraza. Spróbuj np dograć coś, perkę może, np. do studniówkowego poloneza, albo "Dla Elizy" xD to zakumasz.
Awatar użytkownika
89ninja89
Użytkownik

darXide pisze:To czysta matma, da się zrobić normalnie, wyobrażasz sobie co chcesz zrobić, liczysz ile bitów ma takt, ile taktów ma fraza. Spróbuj np dograć coś, perkę może, np. do studniówkowego poloneza, albo "Dla Elizy" xD to zakumasz.
Dalem rade, tak jak na tym screenie mi pokazales tyle, ze ustawilem Bar na 3 a Beat na 4. Wszystko smiga.

Pozdrawiam

[temat do zamkniecia ;] ]
manius162

Post autor: manius162 »

A czy da się mieszać taktowanie?
Standardowo mam 4/4, ale chcę aby 2 takty w utworze były na 3/4 - jak to zmienić tylko dla wybranego fragmentu?
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

nie da rady, chyba że na 4/4 będziesz robił przez chwilę jakby to było na 3/4 ale jak kolega parenaście miesięcy temu napisał psuje sie wszystko.
Ale co ci szkodzi zrobić dwa projekty? Jeden 4/4 potem w innym proju 3/4 i to 3/4 zrób do pliku wav, wklej do 4/4 i śmiga!
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Jeśli umiesz liczyć do czterech, to dasz radę ;) Robisz normalnie, zamykasz frazy w wielokrotności czwórek barów. A jak chcesz 3/4 to "skracasz" takt o 1/4. Czyli masz 3 "uderzenia" w takcie i co za tym idzie 12 ćwierćnut, frazy zamykasz w wielokrotności trójek barów. Może playlista straci na przejrzystości, ale od czego sa time markery.
ODPOWIEDZ