Jak ustawiś panoramę.

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
Awatar użytkownika
franec
Klubowicz

Jak ustawiś panoramę.

Post autor: franec »

Witam. Szukałem czegoś o mixie i masterze w sieci i natknąłem się na taki artykuł. Moje pytanie brzmi- proszę mi dość jasno wytłumaczyć to co pogrubiłem w tekście. wytłumaczcie mi jak za sprawą FL 8 to zrobić.
Czytam dość sporo o mixie ale mimo wszystko jakoś marnie mi to idzie (inaczej brzmi na głośnikach-lepiej, ale gdy nałożę słuchawki-to lepiej nie mówi&#263 ;) .
Artykuł jest o muzyce rockowej, a ja zajmuję się elektroniką, ale jakieś podobieństwa są na pewno. Głównie chodzi mi o wyjaśnienie tej panoramy, ale jeśli ktoś może pomóc z mixem to też proszę coś napisać,. Dzięki z góry.

Na szybkiego zrobiłem krotki mix (z mida). Pasowało by z pewnością equalizer dodać na kanał główny(ja to w winampie zrobiłem i na słuchawkach lata jak cie mog&#281 ;) Powiedźcie jakie główne błędy popełniłem w mixie. (A, całość na koniec podbiłem na maximusie żeby było głośniej).

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com/pokaz/3883369---152f.html
Może wyjaśnię nieprofesjonalnie, ale tak jak mnie nauczyli doświadczeni koledzy. Mowa o miksie.

1. Ustawiamy poziom stopy (bębna taktowego) na np -6 dB i niech to będzie poziom odniesienia. Dokładamy ścieżkę basowej i musi to brzmieć w sensie, że stopa ma nie ginąć. Oczywiście, oba instrumenty w centrum panoramy stereo.

2. Dokładamy overheady czyli blachy i doprowadzamy je do poziomu, że wyraźnie je słychać. Overheady ustawiamy 100 % lewo i prawo.

3. Wprowadzamy werbel w centrum panoramy tak, by go było słychać, a nast&#281 ;p nie tom-tomy ustawione w panoramie tak, jakbyśmy je mieli słyszeć z widowni.

4. Wprowadzamy gitary rytmiczne. Opłaca się zrobić dwa ślady gitar rytmicznych ustawione np. 70% L i 70% R. Albo każda gitara gra inaczej (brzmieniowo czy zawartości&#261 ;) , albo kopiuje się jedną ścieżkę gitarową na drugi ślad i przesuwa o 10-20 ms w stosunku do pierwszej. Poziom startowy to powiedzmy -9 dB, ale z elektrykami to bywa różnie, czasem krzykliwą gitarę spokojnie słychać przy -15 dB i jeszcze mniej.

5. Masz organy? Jeśli tworzą tło, to można je porozkładać w panoramie z bardzo niskim poziomem głośności. Słuchać je często przy -20 dB i mniej. Jeśli organy grają solo, to poziom oczywiście wyższy, ale organy są krzykliwe.

6. Gitara solowa wg smaku, można obwiednią panoramować i zmieniać płynnie obwiednią poziom sygnału dla ciekawych wrażeń w długich solo, dla zmiennej ekspresji.

7. I najtrudniej z wokalem, ważna jest jakość pogłosu, kompresja wokalu, ew. duplikowanie do potrzeb chórku itp. Z tym najbardziej się męczę.

A wszystko tak, żeby cały czas było słychać stopę... I jakby tak 0dB się nie przekroczyło na Masterze, to też dobrze
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Re: Jak ustawiś panoramę.

Post autor: darXide »

Że mnie taki ciekawy temat ominął :P

Stopa i bas oczywiście w centrum panoramy stereo, a najlepiej jeszcze w mono :P W centrum panoramy stereo znaczy ni mniej ni więcej, niż brak efektu 'panning' czyli w sygnale stereo nie będzie różnic mięcy sygnałem z lewego i prawego kanału.

Blachy: bierzesz sobie kilka brzmień blaszek i rozkładasz sobie najwzwyczajniej jedną bardziej na lewy głośnik, drugą na prawy. Przypuszczam, że tyle potrafisz zrobić, choćby obok samplera, obok 'vol' jest 'pan', a jak nie to w piano rollu możesz jeszcze dopieszczać panoramke (tam gdzie słupki velocity, wybierasz z menu panning i odchylasz od centrum).

3. Z tym werblem słyszanym z widowni pewnie chodzi o pogłos. Otóż mój drogi, wszelkie regulacje parametrów w reeverbie nie wzięły się z nikąd. Room size - tu regulujesz wielkość teoretycznego pomieszczenia, w którym dźwięki wybrzmiewają, efekt dźwięku, jakby 'z widowni' czy 'z dalsza' można uzyskać ustawiając 'dry' (brzmienie suche) dosyć nisko, a 'wet' (sam pogłos) dosyć wysoko, długość pogłosu jest ważna, ważna jest też tu korekcja (eq) tego pogłosu, w fl'owskim reeverbie, możesz ustawić częstotliwości odcięcia w niskim i wysokim paśmie i z reguły to wystarcza.

Żadna solówka nie zabrzmi potężniej niż zduplikowana, rozłożona po kanałach i opóźniona, lekko zdesynchrozinowana od drugiej. Nie tyczy się to tylko gitar, zawsze można na chwilę dać takiego kopa basowi i zaraz go schować w tło, albo jakiś synth.

Rzecz jasna żeby wszystko brzmienie było elegancko nasycone przestrzenią, musisz stosować różne ustawienia dla różnych brzmień, jak ustawisz wszystko pod jeden pogłos, to wszystko ci się zleje i będzie chała.

btw obwiednią nic raczej nie spanoramujesz, nie mniej jednak, jak dla mnie zmienna obwiedni, długość wybrzmiewania nut, jest efektem najbardziej tchnącym życie w muzykę :P
Awatar użytkownika
franec
Klubowicz

Post autor: franec »

Od czsu jak to napisałem trochę się już nauczyłem ( w zasadzie już wiem o co biega z panoramą, eqo i ogólnie mixem) ale wielkie dzięki za wyjaśnienie z pewnością przyda się to mnie ale również innym forumowiczom, wielkie dzięki jeszcze raz.
Awatar użytkownika
debiec7
Nowicjusz

Post autor: debiec7 »

stereo enhencer. i tyle :) wybieraasz preset jaka Cie panorama intersi :) ustaewiasz i jest :) po co to sie meczyc ;p w FL 9 jest w standardowych FXach ;p
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Dubiec, chcesz powiedzieć, że jednym enhancerem na masterze załatwisz całą sprawę? A gdzie głębia? Chyba kpisz sobie z nas xD

Stereo enhancer to trochę zbyt "nachalny", ale przydatny jako rozsądnie używany efekt. Właśnie jednak najlepiej panoramę najlepiej odczuwa się przez przesunięcie faz, im wyższa częstotliwość tym mniejsze przesunięcie jest potrzebne by uzyskać wyraźniejszy efekt.

Regulacja najważniejszego jego parametru polega na przesunięciu ścieżek stereo od siebie o jakiś czas (w FL w ms). Ponadto można ustawić panning i separację sygnału. Stopę można potraktować nim tylko w jeden sposób: mianowicie ustawić, jakby to ująć "antyseparację" :P (100% merged).
nyguss
Weteran

Post autor: nyguss »

Ja tam sie na tym nie lapie juz na fl'u nie siedzialem z rok od jakiesgos czasu poznaje Samplitude 10 (calkiem niez ma mozliwosci) ale panorama to chyba w kazdym sofcie to tak samo dziala tylko inaczej sie operuje.
Chetnie poczytam co radzicie.
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Kod: Zaznacz cały

http://www14.zippyshare.com/v/43425434/file.html
ODPOWIEDZ