Czytam dość sporo o mixie ale mimo wszystko jakoś marnie mi to idzie (inaczej brzmi na głośnikach-lepiej, ale gdy nałożę słuchawki-to lepiej nie mówić
Artykuł jest o muzyce rockowej, a ja zajmuję się elektroniką, ale jakieś podobieństwa są na pewno. Głównie chodzi mi o wyjaśnienie tej panoramy, ale jeśli ktoś może pomóc z mixem to też proszę coś napisać,. Dzięki z góry.
Na szybkiego zrobiłem krotki mix (z mida). Pasowało by z pewnością equalizer dodać na kanał główny(ja to w winampie zrobiłem i na słuchawkach lata jak cie mogę
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com/pokaz/3883369---152f.html1. Ustawiamy poziom stopy (bębna taktowego) na np -6 dB i niech to będzie poziom odniesienia. Dokładamy ścieżkę basowej i musi to brzmieć w sensie, że stopa ma nie ginąć. Oczywiście, oba instrumenty w centrum panoramy stereo.
2. Dokładamy overheady czyli blachy i doprowadzamy je do poziomu, że wyraźnie je słychać. Overheady ustawiamy 100 % lewo i prawo.
3. Wprowadzamy werbel w centrum panoramy tak, by go było słychać, a nastę
4. Wprowadzamy gitary rytmiczne. Opłaca się zrobić dwa ślady gitar rytmicznych ustawione np. 70% L i 70% R. Albo każda gitara gra inaczej (brzmieniowo czy zawartością
5. Masz organy? Jeśli tworzą tło, to można je porozkładać w panoramie z bardzo niskim poziomem głośności. Słuchać je często przy -20 dB i mniej. Jeśli organy grają solo, to poziom oczywiście wyższy, ale organy są krzykliwe.
6. Gitara solowa wg smaku, można obwiednią panoramować i zmieniać płynnie obwiednią poziom sygnału dla ciekawych wrażeń w długich solo, dla zmiennej ekspresji.
7. I najtrudniej z wokalem, ważna jest jakość pogłosu, kompresja wokalu, ew. duplikowanie do potrzeb chórku itp. Z tym najbardziej się męczę.
A wszystko tak, żeby cały czas było słychać stopę... I jakby tak 0dB się nie przekroczyło na Masterze, to też dobrze