Jaki program lepszy od Fl-a?

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
MacRep
Nowicjusz

Jaki program lepszy od Fl-a?

Post autor: MacRep »

Do tej pory składałem w Fl Studio 5 (później 7). Na jaki program się przerzucić, żeby mieć więcej możliwości nie tracąc tego, czego nauczylem się w Fl-u? Interesuje mnie: electro-house, progressive, tech-trance i electro. Jaki progs byłby najlepszy pod te gatunki (oczywiście zbyt skomplikowanego monstrum nie obsłużę). Będę wdzięczny za wszystkie rady (ewentualnie linki) ;)
Ps: mam 1Ghz ramu, kartę Audigy i procka Intel Celeron D (3,06 Ghz)-jest jednordzeniowy
Pozdrawiam :)
cosmi

Re: Jaki program lepszy od Fl-a?

Post autor: cosmi »

Witam.
Ja osobiście od wielu lat produkuje na FL Studio (począwszy od wersji 2.71) i uważam że program w wersji 7.0 polaczony z roznymi VST i VSTi posiada naprawde duze mozliwosci do tworzenia muzyki elektronicznej. Dlatego nie staralbym sie przechodzic na inny program. Takie jest moje skromne zdanie. Natomiast wiem ze dobrym programem majacym swoich zwolennikow jest Reason.

z muzycznymi pozdrowieniami
cosmi
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Post autor: djyaro6 »

Reason program firmy Propellerhead. Naprawdę niezły program daje rade ale jest skomplikowany i trudny w obsłudze...
MacRep
Nowicjusz

Wielkie dzięki ;) Wiem, że Fl to potęga, ale do grania live-actów (a to chciałbym robić w jak najbliższej przyszłości) podobno zbytnio się nie nadaje. W FL Studio 7 brakuje mi tlyko jednej opcji- chyba, ze nie mogę jej znaleźć- automatyzacji VSTi. Czasami chciałbym wycisnąć jakieś ciekawsze efekty np. z V-station lub Waves Trueverb, ale do tego fajnie by było użyć automatyzacji. Instrumenty pokładowe można automatyzować chyba na każdym parametre, a z VST i VSTi jest problem :/ A co sądzicie o Abletonie? Słyszałem, że ma masę możliwości.
A jeśli chodzi o wtyczki, które waszym zdaniem nadają się najlepiej pod gatunki, o których wspominałem już w poprzednim poście? (V-Station, Vanguard, Bass-Station i z3ta oczywiście znam i używam ;) )
cosmi

Do wszystkich VST i VSTi nie tylko tych z fl mozna dodawac automatyke
MacRep
Nowicjusz

Kiedyś o tym słyszałem, ale nigdy nie mogłem dojść do tego, jak to robić. Może krótko mi to opiszesz? Będę naprawdę ogromnie wdzięczny ;)
Awatar użytkownika
Captiva
Specjalista

Post autor: Captiva »

ciężko będzie przenieść się na inny program nie tracąc tego co się nauczyłeś. siądziesz przy reasonie 3 i przez dłuuuuugi czas dobrego utworku nie sklepiesz. chyba pozostaje jedynie czekać na coraz to bardziej zaawansowane wersje fla.
jeśli chodzi i trance to najbardziej przydatną wtyczką jest vanguard. sa tam extra leady typowo trancowe które dodatkowo można masakrycznie modyfikować. jak narazie to moja ulubiona wtyczka, nie jest zbyt skomplikowana a daje mnóstwo ciekawych dzwięków! pozdr
cosmi

&quot pisze:Kiedyś o tym słyszałem, ale nigdy nie mogłem dojść do tego, jak to robić. Może krótko mi to opiszesz? Będę naprawdę ogromnie wdzięczny
Musisz wejsc w "plugin options" i wybrac "browse parameters"
Pokaze Ci sie lista dostepnych parametrow

pozdrawiam
MacRep
Nowicjusz

Wielkie dzięki Cosmi, djmasterr, djyaro6 :P Szkoda, że nie mogę was nagrodzić jakimś plusem :( Jakbyście czegoś potrzebowali to..wiecie ;) Zostanę na razie przy Fl Studio, ale niedługo zacznę też zapoznawać się z Abletonem live :D
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

&quot pisze:Musisz wejsc w "plugin options" i wybrac "browse parameters"
Pokaze Ci sie lista dostepnych parametrow
można troszkę dokładniej? :) gdzie są te plugin options ?
Pikko
Nowicjusz

Post autor: Pikko »

current project >generators> interesujaca nas wtyczka >wyswietli sie lista parametrow>
no i teraz pokrec czy najedz na interesujaca cie galke lub suwak we wtyczce, powinien sie on podswietlic w tej liscie > klikasz na niego ppm i wybierasz create automation clip
a potem juz sobie go ustawiasz :)

jak cos to jeszcze obrazek jest ;p

Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Pikko dziękóweczka ;]
Pikko
Nowicjusz

Post autor: Pikko »