Okropny problem z fl-em :/

Tutaj trafiają utwory niezgodne z regulaminem oraz wszelkiego rodzaju duble.
luckyboy

Okropny problem z fl-em :/

Post autor: luckyboy »

Słuchajcie powiedzcie mi dlaczego gdy robię kawałek, strasznie trzeszczą mi dzwięki w fl-u, program jakby się zacinał, nie da się nic robić, tak jakby komp nie wyciągał no nie wiem o co chodzi, problem troche znika, jak wydłużam czas reakcji klawiatury midi, to się tam nazywa "bufer length" i jest w ustawieniach i audio.
Proszę pomóżcie mi bo nic się nie da robić

PS, procek mam 2,8; ram co prawda tylko 512
DJ Focus

Re: Okropny problem z fl-em :/

Post autor: DJ Focus »

luckyboy pisze:tak jakby komp nie wyciągał
otoz to - masz za slaby sprzet
zwiekszenie bufora moze czesciowo pomoc ale ma to tez swoje wady takie jak duze opoznienie dzwieku
odpowiedni sprzet to dobra karta dzwiekowa (dobra i jak nietrudno sie domyslic droga), dobry procek (jakbys mial lepsza karte dzwiekowa to procek moze by starczyl), wiecej pamieci tez napewno nie zaszkodzi :)

probowales puscic dzwiek przez ASIO (FL w wersji 7) ?? dzwiek jest gorszej jakosci bo sa obcinane czestotliwosci ale na domowym sprzecie nie odczujesz roznicy ;)
luckyboy

Post autor: luckyboy »

Procek podkręcony do 3,5 i dokupiony giga ram, nadal to samo, pozostaje zmienić kartę muzyczna :/
DJ Focus

Post autor: DJ Focus »

nie ma zadnej roznicy?? ani troche??
Sierab

Post autor: Sierab »

Mam ten sam problem !! jest strasznie keidy wruzce 2-3 sytrusy lub wiecej sampli. wszystko sie tnie skacze i trzeszczy. da rade temu zaradzic ? komp : cel 2.0, 512 ram, sound blaster audigy
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

ASIO4ALL pomoże. na pewno :P
Blasco

Post autor: Blasco »

FL Studio. Ten program ma to do siebie, że zajmuje dużo zasobów komputera. Na słabszych kompach, lepiej działa Reason. Rozwiązanie, to robić mniej rozbudowane utwory, albo zwiększyć możliwości sprzętu ( lepsza karta, więcej ramu, mocniejszy procesor).Zwiększanie bufora, jak słaby sprzęt niewiele daje, bo komputer jak człowiek, gdy za dużo połknie to się dławi, a wszystko zależy od tego jakie się ma szerokie gardło. Twój komp ma po prostu za wąski przełyk.
Patrick Dethnexe

Post autor: Patrick Dethnexe »

A ja mam takie pytanie do expertów :D Mam na zapleczu karte dzwiekowa 'Sound Blaster Live! 5.1 Digital' model sb0220. Aktualnie mam jakiegoś realteka '97 zamontowanego na plycie glownej. Chce wsadzic tego sb, ale wiem ze to jest strasznie okrojona wersja i nie wiem czy sie oplaca w ogole :] Bedzie jakas odczuwalna roznica? Teraz jak uzyje paru wtyczek vst to tez mi 'pierdza' glosniki xD
ryhard

Post autor: ryhard »

generalnie do używania wtyczek Vsti na komputerze potrzebna jest profesionalna karta dzwiękowa za ok 600 zlotych na sterownikach ASIO(najlepiej 2.0) i niech to czasem nie będzie soundblaster bo to jest dobra karta go gier a nie do muzykowania.

jeśli nas nie stać na drogą kartę to mozna z netu zciągnąć sterowniki do kart soundblaster(creative) nawet bardzo leciwych jak soundblaster live wow od chłpaków z k&k-sterowniki ASIO i problem znika przy prostrzych produkcjach.
generalnie proszę się nastawić na wymianę karty dzwiękowej i dokupienie pamięci RAM 1GB to minimum i najlepiej jak będzie działać w DUAL CHANNEL(jesli płyta głowna na to pozwala)
jedną z tańszych kart w wersji pro jest MAYA44 czasami można ją kupić za ok 400 złotych a to już da się przeżyć(nawet na raty kupić)
do pełni szczęścia przydałby się jeszcze procek 2 rdzeniowy(2CORE) ale nie koniecznie na poczatku muzykowania

jest jeszcze inne wyjscie które jest bardzo pożera pamięć dysku HDD a mianowicie urzywanie wtyczek Vsti ze stajni SPECTRASONIC itp, itp są to wtyczki króre mało obiążają procesor ale za to dużo kosztują i dużo ważą(ok 4GB jedna wtyczka)
to tak po krótce dla wyjasnienia tych trasków w komputerze
pozdrawiam
Buzztick

Post autor: Buzztick »

Słuchajcie mi jak pierdzi ... bardzo rzadko ale się zdarza karta to Realtek High Definition Audio.
To daje w FL STUDIO w Otions/Audio Settings/ Tam jest Direct SOund proporties i buffer lenght.. zwiekszam to ... wtedy nie pierdzi :P
Gimbus
Specjalista

Post autor: Gimbus »

hehe wiecie co ja mam procka 4.0 pamiecu ram mam 1 giga a karta dzwikowa nowiutka z creativa xD D mam ten sam problem ale jakos daje sobie rade xD D
Gimbus
Specjalista

Post autor: Gimbus »

Dzieki buzztick tu chodzilo wlasnie o to ile sampli na sekunde moze byc w nutce xD DD masz odemnie punkcik xD D pozDrO
BFly

Post autor: BFly »

no przepraszam ale nie mówcie im takich rzeczy ze maja za słabego procka bo to bzdura. Ja mam 750Mhz i nic mi się nie tnie. Oczywiście wiadomo jak powrzucam dużo wtyczek i procek mi wejdzie na 90 procent to trudno się pracuje ale przy 2.8 nie powinien przekraczać 50 procent w średnio rozbudowanych projektach. to raczej wina karty bo kiedyś miałem jeszcze gorszy procek a i tak lepiej działały mi wtyczki które korzystają z próbek dźwieku bo miałem lepszą kartę a teraz mam wbudowaną.
ODPOWIEDZ