Początkujący...
-
dragonzil
Początkujący...
Witam całą społeczność Muzikum.pl! Nie dawno zainstalowałem sobie program Fl Studio 9 i zacząłem zabawę w tworzeniu muzyki.Słucham hardstyle'u więc będę robił kroki w tym kierunku z tworzeniem muzy.Mam już trochę sampli, dzięki nim znalazłem to forum
A pisz w tym dziale temat bo nie czaje bazy o co chodzi z tymi pluginami i wtyczkami... Po co one są? Może mi ktoś to wyjaśnić? z góry dziękuje i pozdrawiam
Re: Początkujący...
W skrócie:
Wtyczka to cyfrowy instrument, ewentualnie efekt. Na takiej wtyczce często są gotowe już "presety" czyli ustawienia poszczególnych parametrów danej wtyczki.
Preset to ustawienie tych parametrów, np gdy pokręcisz jakimiś gałkami i suwakami w danej wtyczce możesz uzyskać ciekawy, indywidualny dźwięk i zapisujesz te ustawienia jako "preset". (
wiem jak brzmi ale opisuje ci to własnymi słowami
)
Witaj na forum.
Pozdro
Wtyczka to cyfrowy instrument, ewentualnie efekt. Na takiej wtyczce często są gotowe już "presety" czyli ustawienia poszczególnych parametrów danej wtyczki.
Preset to ustawienie tych parametrów, np gdy pokręcisz jakimiś gałkami i suwakami w danej wtyczce możesz uzyskać ciekawy, indywidualny dźwięk i zapisujesz te ustawienia jako "preset". (
Witaj na forum.
Pozdro
Re: Początkujący...
Wiesz no stary, gdybyś miał z czymś konkretny problem to możesz podbijać, ale samych zasad działania mało komu chce się tłumaczyć. A wogóle najlepiej jeśli byś zaczął od teorii muzyki, skale, harmonie, metrum, czym się różni legato od staccato, dur od moll, czy chociaż akord od tonu
(nie no teraz to się nabijam, bo mam nadzieje że aż tak źle nie jest
).
Same wtyczki bierzesz na czystą, ludzką logikę. Wiadomo, że delay nie jest intrumentem, a smyczek efektem
Same wtyczki bierzesz na czystą, ludzką logikę. Wiadomo, że delay nie jest intrumentem, a smyczek efektem