Program muzyczny

Jeżeli masz pytanie dotyczące sprzętu, napisz, a na pewno ktoś pomoże ci rozwiązać twój problem.
komara

Re: Program muzyczny

Post autor: komara »

ok mój błąd, sprecyzuje

rozgryzlem ze program rzuca sie o jakis vst plug-in

Kod: Zaznacz cały

http://muzikum.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fimg42.imageshack.us%2Fimg42%2F9617%2Fprti.png
nie wiem o co tu chodzi, cos mam jeszcze sciagnac?

edit. Juz dziekuje za pomoc, wywalilem to g*wno z dysku z niekrytym wk*rwem...
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Nie widzę za dużo na screenie, ale widzę że już nie trzeba pomocy. :P
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

OMG, nie chciałbym nikogo obrazić, ale to naprawdę podstawowy angielski. Program pytał w którym miejscu na dysku masz zainstalowane własne vst :P Dosłownie: "Wybierz folder, w którym znajdują się twoje wtyczki vst". Reside - rezydować, znajdować się, przebywać
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

darXide, Reside to koksiarskie słówko, jakby nie można było napisać be ;D
master5k

Post autor: master5k »

Możesz spróbować Reson-a np. wersji 4.0 Jest to poniekąd bardzo rozbudowany program i trochę ci zajmie połapanie się w nim ale po jego ogarnięciu można nie tylko nagrywać ale dodatkowo zmieniać jakość brzmienia na lepszą. Ja np. podłączam prymitywne bądź co bądź CASIO WK1200 do kompa, zapodaję brzmienia np. z YAMAHA MOTIF ES, KORG TRITON lub ROLAND FANTOM X i gra muzyka. Mam kilka aranży w mp3 na nim zrobionych, mogę ci podrzucić do posłuchania.
komara

Temat wciąż żywy! Otoż reasona probowalem i nie ogarnąłem a tak mnie od niego odrzucilo ze do dzis nie moge sie zeskrobac ze sciany... pozostalem przy renoisie i bardzo poszukuje ciekwych regowo-psychrockowych brzmien, do tej pory poza "GospelOrgan-c1-c6" nic ciekawego nie znalazlem. Czy mielibyscie jakies propozycje? I czy renoise przyjmuje tylko .xrni czy mozna stosowac inne zamienniki?
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Masz cały internet do przeszukania, wpisz po prostu w wyszukiwarkę co chcesz i sobie znajdź :P To trudne nie jest :)
komara

W jaki sposob za pomoca Renoise'a mozna otworzyc brzmienie VST? Po rozpakowaniu mam 2 pliki: .dll i .dat
Strasznie w tym jestem zielony...
Awatar użytkownika
satan666
Weteran

Post autor: satan666 »

Ok wiec najpierw stwórz folder vst i tam wrzuć wtyczki vst. np c:\Vst

Teraz włączasz renoisa i u góry wybierasz edit -> preferences

W preferences wybierasz plugins/misc. I tu masz VST plugins. Dajesz browse i wybierasz tam folder gdzie masz wrzucone wtyczki czyli przykładowo ten c:\Vst

I poniżej browse dajesz rescan, powinno wykryć wtyczki nowe, jeśli nie zrestartuj renoisa.

Następnie wracasz do okna głównego programu u dołu masz belkę:

Track DSPs -> tutaj są wyświetlane efekty na danym tracku
Automation -> Czyli automatyzacja

Instrument settings -> to co nas interesuje. W instrument setting, żeby wybrać instrument VST musi być podświetlone plugin, i później po prostu wybierasz z listy rozwijalnej. No i grasz normalnie na klawiaturce zxcvqwrty.

Jeśli wgrywasz jakieś kompresory, delaye, czy inne wtyczki od efektów to będę one w w track DSP do wyboru. Oczywiście renoise posiada bardzo dobre natywne wtyczki chociaż wyglądają prosto to jakościowo są wystarczające.

Tutaj jest filmik niestety po angielsku, na troszke starszej wersji, ale chodzi o to że tu jest video przedstawione więc to samo co ja Ci opisałem.

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=YxhijSDOo_E
komara

Dziekuje :) W poszukiwaniu info natknalem sie na swietny programik wyposazony w 120 hammondowych brzmien w bardzo dobrej jakosci i stosunkowo lekki. Ściagnąłem z chomika w cenie 2 zł za smsa i chyba najlepszy zakup tego roku ;) Zdecydowanie polecam jesli ktos tego szukal tak jak ja. Osobiscie odpuszczam zabawe w gromadzenie pojedynczych VST na dluuugo :)

Program:
Native Instruments B4 II 2.0.4 VSTi DXi RTAS
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Właśnie z ciekawości ściągam go. Za darmo z filestube'a :D
Jak chcesz "kupować" programy to radzę oficjalne sklepy ;) Lepiej dać 400$ niż 2zł i mieć pirata (bo można za darmo) :)
komara

a az tyle kosztuje?^^'
dobre i 2 zł i nieco mniejsze poczucie winy;P
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Mniejsze poczucie winy, ale większe przestępstwo :P

No hammondziki w b4 są niezłe. Jak ci braknie, to możesz jeszcze spróbować organized trio
ODPOWIEDZ