FL Studio 9 - Granie 2 różnych dzwięków

Misieq
Nowicjusz

FL Studio 9 - Granie 2 różnych dzwięków

Post autor: Misieq »

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można grać w tym samym czasie 2 albo i kilka różnych dźwięków ? Chodzi mi o kick + bass + lead.

Np. od "Q" do "]" są dźwięki z leada, a od "Z" do "/" kick + bass

Jak to można zrobić ? Oczywiście mowa o klawiaturze komputerowej :P Wiem, że da się tak gdyż widziałem to na filmiku z YT...
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Re: FL Studio 9 - Granie 2 różnych dzwięków

Post autor: lsudny »

Jest to raczej skomplikowana do wyjaśnienia rzecz, będę musiał powrzucać trochę skrinów :P
1. Klikamy na przyciski przy kanałach, które chcesz "podłączyć" pod Layer z przytrzymanym shiftem.
2. W oknie Layer naciskamy Set Children :P

Teraz możemy grać wszystkimi instrumentami naraz z poziomu kanału Layer. Jednak jeśli chcemy je rozdzielić na klawiaturze (split), tutaj trochę się sprawa komplikuje, ale postaram się jakoś to wyjaśnić :D
3. W oknie pierwszego instrumentu (w moim przypadku "coś tam" :D ) przytrzymując lewy przycisk myszy ustawiamy zasięg nut, w którym może on grać (jak spróbujesz zagrać coś poza zasięgiem, to tego po prostu nie zagra :p). Tak samo robimy z pozostałymi instrumentami, tylko zaznaczamy oddzielne zasięgi. Mogą się one pokrywać, wtedy kilka nut mogą grać naraz dwa dźwięki. Wszystko zależy od tego jak to chcesz ustawić :)

Mam nadzieję że jakoś pomogłem :)
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Skoro widziales to po co pytasz?
Niewiem czy sie smiac czy nie..
Zrozumialem ze chcesz nacisnac klawisz i gra ci kick drugi klawisz bass i lead?
Takie rzeczy tylko w erze.

Znam jedna metode.. na to ale niewiem czy bedzie dobra. Zreszta jest czasochlonna i malo efektywna..
A co do przypisania klawiszy do instrumentow.. to niewiem.. Moze z midi jest jeszcze cos takiego ale pierwsze slysze.

EDIT.:

Widze lsudny napisal to co mialem na mysli
Tak jak mowilem czasochlonne i malo precyzyjne/wydajne ;)
Misieq
Nowicjusz

Hehe, wiedziałem, że to będzie związane coś z "Layers" :) Wielkie dzięki :) Zapytam tylko jeszcze jak zrobić, alby po przyciśnięciu np. "Z" kick sam się powtarzał, bo teraz muszę klikać :P

@Brizzer - Śmiej, się śmiej, bo śmiech to zdrowie, a pytam dlatego bo nie wiedziałem jak to zrobić - tak trudno to zrozumieć ?
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Tak się nie da. Ustaw sobie wszystko na spokojnie w piano rollu i będzie Ci samo grało jak wciśniesz spację ;p
Misieq
Nowicjusz

Może inaczej:

Kod: Zaznacz cały

http://www.youtube.com/watch?v=l9HyWuncMPg

Jakoś musi się dać :D bo u niego tak to właśnie wygląda przyciska oraz trzyma klawisz "B" i jest Kick + Bass. Może to coś w Nexusie takiego ? :)
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Spokojnie da sie. Widze na filmiku zaopatrzony w nexa a wiec zaopatrz sie w niego i poszukaj specjalnych exp do tego.
tu akurat duzo dzialac nie trzeba.
Np Handsup Electro bass vol 2 SQ pizza italliano.
Najlepiej szukaj z oznaczeniem SQ
SQ to tak zwana sekwencja.. a mysle ze wiesz co to. ;P
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Weź mu nie wciskaj nexusów... Niech sam się uczy dźwięki wykręcać. Możesz spróbować użyć funkcji arpeggio w ustawieniach kanału.
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

W czym ci nexus przeszkadza? :P
Jakbys obejrzal filmik to bys widzial ze tam nex tez jest. Wiec mowie mu jak dokladnie to samo zrobic tak jak chce.
Zreszta nexusa uzywa bardzo duzo znanych producentow.
Tez w twoim wieku mialem uprzedzenia. Ale jak sie wie jak z niego korzystac jest przydatny.

A przy funkcji arpeggio tez byloby zabawy.. Wyobraz sobie zeby musial ustawic prawidlowo kick i pozniej prawidlowo bass.. do tego jeszcze znowu layering..
Ale lsudny zycie utrudniasz ;d
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Kliknij w channel z kickiem, nad samplem będzie kilka pokręteł. Pobaw się CRF ;)
ODPOWIEDZ