Hardstyle w FL

kubanosa

Hardstyle w FL

Post autor: kubanosa »

Czy jest jakiś polski tutorial jak stworzyć muzykę Hardstyle w FL?
Bo zupełnie nie wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Re: Hardstyle w FL

Post autor: lsudny »

Język angielski nie jest trudny...
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Ło jezu, hardstyle tak samo jak każdą inną muzykę, hs w FLu tak samo jak w każdym innym programie. Na to nie ma tutoriala, hardstyle składa się na typowe elementy perkusyjne, znajomość upliftingu, wypada umieć ciąć wokale, kręcić hardnoise, bawić się glitchami i robić charakterystyczne dla HSu i drumów przejścia. A to dopiero początek.

O HSie wiem dużo bo sam tworzę ale nie potrafię ci pomóc bo o produkowaniu tego gatunku można napisać grubszą książkę niż taką z samą obsługą FLa.
kubanosa

Post autor: kubanosa »

@up
A nie mógłbyś mi pomóc stworzyć taką pierwszą, łatwą melodię?
Awatar użytkownika
Cj Ex3
Ekspert

Post autor: Cj Ex3 »

Zależy jaką ;) Tą z głównego motywu mogę spróbować - efekt będzie żałosny, może i nawet będzie fałszować ale nie daję melodii tylko wgląd jak melodia hardstylowa wygląda (bo za ciebie nie zrobię, nie wyobrażam sobie nawet xD ). Oczywiście kilka rodzajów i pokazany uplifting. Przy okazji z czego korzystasz do melodii? Polecam Sylenth1 i u-he Zebra2 ;)
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Post autor: darXide »

Nie robię hardstyle, ale czasem zdarzy się posłuchać. Często w kawałkach występują motywy tripletowe, a nawet czasem całe kawałki są tak robione. Cała zagadka polega na tym, żeby podzielić siatkę w piano roll nie na 4 klocki/beat, tylko 3 klocki/beat. Taki widok siatki ustawia się klikając na magnes w piano rollu wybierając z listy "1/3 beat". W takim układzie melodia często jest układana w schamacie:

[kick+melodia][pusto][melodia] | [k+m][ ][m] | [k+m][ ][m] | [k+m][ ][m]

Wygląda to mniej więcej tak:

tibesti16
Nowicjusz

Post autor: tibesti16 »

No ziomek musisz podlubac troche i to wszystko ja fla rozkminilem od poczatku bez niczego bez tutkow ani czyjejs pomocy i jestem z siebie dumny.Zajmie ci to troche czasu ale jak dojdziesz do wprawy to zobaczysz ze sie oplacalo ;]
Pierwsze co to posciagaj pare vst i przydatnych rzeczy i przede wszystkim sluchaj duzo trackow znanych artystow takich jak wildstylez,headhunterz,brennan heart,noisecontrollers i wiele wiele innych dj zany dj lady , tatanka,showtek (juz nie gra) hmm d-block stefan itd. I staraj sie poprostu odtwarzac ze sluchu az wkoncu rozkminisz jak to sie robi ;]
ODPOWIEDZ