'Potężny' dźwięk

Pericorp
Nowicjusz

'Potężny' dźwięk

Post autor: Pericorp »

pytanie brzmi nastepująco, jakie są sposoby na stworzenie takiego 'potężnego' brzmienia jak np. drop w W&W - Alpha (2 :0 4) albo w piosenkach Ummeta Ozcana? Kręce i kręce na wszystkich mozliwych vsti i za cholere nie moge stworzyć dźwięku z takim pier********iem :mad:
Awatar użytkownika
Venetik
Użytkownik

Re: 'Potężny' dźwięk

Post autor: Venetik »

dodawaj efekty, polecam fruity love filter i parametric eq 2
Awatar użytkownika
Tebes
Specjalista

Post autor: Tebes »

ściągnij sobie VST o nazwie Caramel Phat Audio, to rzeźnia jest na maksa.
ponadto na Maximus'ie powinieneś to ustawić lub na Love Philter'ze jeśli umiesz je dobrze po swojemu stroić :)
Awatar użytkownika
Ciastek
Specjalista

Post autor: Ciastek »

Nie jestem MP ale do sprawy podejdę trochę inaczej niż koledzy wyżej ;) Większość tego typu dźwięków (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem o jaki Ci chodzi :) ) to dźwięki piłokształtne (Saw). Co ciekawe z tego co zauważyłem to na jednym oscylatorze i najczęściej w mono :) Minimalny Atack, Decay 0, Sustain Max, Release to juz sam sobie ustaw ;p Czyli bułka z masłem mogło by się wydawać ... Ale kluczem do tego "potężnego" brzmienia jak to nazwałeś dobranie odpowiednich efektów i odpowiednie ich ustawienie :) Często jest to disortion (tryb OverDrive na słuch sobie ustaw), oczywiście eq, delay (ping pong), reverb ( powiedzmy poziom 33% jak i duzy predelay), filter low pass, no i kompresor na końcu :) Ważne jest właśnie ustwienie efektów w odpowiedniej kolejności (takiej jak podałem ). Do tego dochodzi zabawa z LFO ,lekkie pitchowanie na fali sine (podstawowa fala). To jest taka podstawa do tego typu brzmień od tego już śmiało możesz zacząć eksperymentować ;) A tak w ogóle najlepiej kręcić tego typu rzeczy na Sylenth, tam masz wbudowane efekty no i masa innych fajnych rzeczy . Pozdro
Awatar użytkownika
Brizzer
Ekspert

Post autor: Brizzer »

Ciastek pisze:Nie jestem MP ale do sprawy podejdę trochę inaczej niż koledzy wyżej ;) Większość tego typu dźwięków (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem o jaki Ci chodzi :) ) to dźwięki piłokształtne (Saw). Co ciekawe z tego co zauważyłem to na jednym oscylatorze i najczęściej w mono :) Minimalny Atack, Decay 0, Sustain Max, Release to juz sam sobie ustaw ;p Czyli bułka z masłem mogło by się wydawać ... Ale kluczem do tego "potężnego" brzmienia jak to nazwałeś dobranie odpowiednich efektów i odpowiednie ich ustawienie :) Często jest to disortion (tryb OverDrive na słuch sobie ustaw), oczywiście eq, delay (ping pong), reverb ( powiedzmy poziom 33% jak i duzy predelay), filter low pass, no i kompresor na końcu :) Ważne jest właśnie ustwienie efektów w odpowiedniej kolejności (takiej jak podałem ). Do tego dochodzi zabawa z LFO ,lekkie pitchowanie na fali sine (podstawowa fala). To jest taka podstawa do tego typu brzmień od tego już śmiało możesz zacząć eksperymentować ;) A tak w ogóle najlepiej kręcić tego typu rzeczy na Sylenth, tam masz wbudowane efekty no i masa innych fajnych rzeczy . Pozdro
Hehe Ciastek cale ADSR przytoczyl xD
Szczerze to za bardzo nie zrozumialem tematu..
Potezny dzwiek.. Na utwory nie patrzylem.. zawsze jak slysze potezne w muzyce to kojarzy mi sie wlasnie z ostrym sawem..
Zaraz obczaje nuty to moze wiecej powiem na ten temat.

Sprawdzialem ta nute "Alpha" i szczerze nie widze az takiego pier*olniecia :P
W 3,37 takie leady dla mnie to ostre sa.. Dr.Willis - Pressure Point (Will Atkinson Remix)
albo walniecie bynajmniej w 4,27 RAM - RAMsterdam (Jorn Van Deynhoven Remix) :D

Jak chcesz pier*olniecie to przed kulminacja daj troche luzu zeby membrany uspokoily sie i mialy sile na ta wlasnie kulimacje ;)
ladena
Nowicjusz

Post autor: ladena »

A ja wysyłam ci próbkę flp jak cię zainteresuje daj znać :)

Kod: Zaznacz cały

http://www3.zippyshare.com/v/19664104/file.html
Awatar użytkownika
lsudny
Ekspert

Post autor: lsudny »

Nie szczędź efektów. Spróbuj ustawić na sumie Maximusa, preset Soundgoodizer A. Zasadniczo to to samo co Soundgoodizer, z tym że masz pełny wgląd w ustawienia i możesz sobie wszystko skorygować.
Paul Soubas
Nowicjusz

Post autor: Paul Soubas »

Ja powiem tak... to nie program tworzy muzyke tylko producent :) Jeśli dobrze pokręcisz to i na 3xOSC wykręcisz dobre dźwięki (tak jak ja xd) haha xd nie no żart oczywiście ;p p
Ale mówie poważnie, że na 3xOSC wykręcisz :)
skatecik

Post autor: skatecik »

Sylenth1 + Ummet Ozcan Tech Trance Essentials Bank > preset o nazwie Platinum 5. Potem EQ i masz identyczny dzwiek. :)

Pozdro
ODPOWIEDZ