Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)
Re: Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)
Jak na razie w odwrócenie tego trendu wątpie, chociaż mody przemijają, to jednak tu rozgrywka jest na podłożu technologicznym, tylko że 0db to sztywna fizyczna granica. Aż jestem ciekaw co wymyślą w przyszłości 
nie
nie dam CI jeszcze dziś spokoju
ostatnio czytałem Twój wykład na temat Podpinanie ścieżki do dwóch sidechaine'ów w trybie peak. Chodzi mi o te formuły. Jest gdzieś jakaś lista tych formuł? Wzory jak sie je modyfikuje by uzyskać odpowiednią krzywą?
W link to controller jest tam rozwijalna lista "mapping formula" z formułkami, można je ofkorz potem kapkę wyedytować. A jesli chodzi o formula controller, no to już wyższa szkoła jazdy, przewijając presety można nabawić się zawrotów głowy, wszelkie dostępne składniki do kompilacji własnych przebiegów znajdziesz klikając w pytajnik obok loga formula controller. Ale jest niezły, czasem od tak z dupy coś dobrego wyjdzie
A kontroler jak kontroler można tam podpiąć co się podoba, nie tylko parametry odpowiedzialne za rytmikę 
-
blindmind
Jak co to siedzę na tym koncie, kebab znowu pokazuje zaje.istość swojego ego 
wporządku
sie zdziwiłem, że zbanowany zostałeś
a tak odnośnie jeszcze
Dokładniej to chodzi mi o ich edycję
PS
Rzeczywiście zabawa z EQ wychodzi mi na dobre
chyba zaczynam łapać o co w tym biega. Chodzi o wywalenie zbędnej częstotliwości by się inne dźwięki w zasadzie cały utwór nie tłumił sam w sobie :) Fajne ale rzeczywiści cholernie czasochłonne. Ale to jest ten urok FL Studio :D wciąga jak Tibia :D :D :D
to wiem, że tam jest ta lista i jest tam kilka takich gotowych algorytmówW link to controller jest tam rozwijalna lista "mapping formula" z formułkami, można je ofkorz potem kapkę wyedytować
PS
Rzeczywiście zabawa z EQ wychodzi mi na dobre
-
blindmind
Działa dużo operatorów z formula controller, sin() cos() tg() frac() round() i wiele innych. Jak wygląda kompilacja? Metodą prób i błędów można otrzymywać różne dziwności. Jak np:
frac(input)/round(input)
(1-frac(Input))^round(input)
albo to
(1-Int(Input*9)/8)*sin(input*2)
frac(input)/round(input)
albo to
(1-Int(Input*9)/8)*sin(input*2)
rzeczywiście
nie sądziłem, że peak controller może mieć takie ciekawe zastosowanie. Do tej pory używałem go dość schematycznie do tworzenia popmpki a schemat opierał się tylko na Inverted Log.
A co kolega powie na temat głębi i przestrzeni w utworze? Czego warto użyć? Jakich narzędzi? Domyślam się, że warto wykorzystywać Reveby, Delay'e, Stereo Enhancer'y. Masz jakieś ciekawe patenty, którymi chciałbyś się podzielić? I jeszcze takie pytanie.. Kiedyś czytałem, że do tworzenia panoramy należy odstawić słuchawki na bok i robić to na głośniczkach ponieważ mózg przetwarza dźwięk z obu kanałów niejako niezależnie, a dźwięk np z lewego kanału nie dociera do prawego ucha. Zgodzisz się z tym? Ja uważam, że to ma jednak sens i jest w tym sporo prawdy.
A co kolega powie na temat głębi i przestrzeni w utworze? Czego warto użyć? Jakich narzędzi? Domyślam się, że warto wykorzystywać Reveby, Delay'e, Stereo Enhancer'y. Masz jakieś ciekawe patenty, którymi chciałbyś się podzielić? I jeszcze takie pytanie.. Kiedyś czytałem, że do tworzenia panoramy należy odstawić słuchawki na bok i robić to na głośniczkach ponieważ mózg przetwarza dźwięk z obu kanałów niejako niezależnie, a dźwięk np z lewego kanału nie dociera do prawego ucha. Zgodzisz się z tym? Ja uważam, że to ma jednak sens i jest w tym sporo prawdy.
- Violet Rocket
- Specjalista
Hi multiblindmind pisze:Działa dużo operatorów z formula controller, sin() cos() tg() frac() round() i wiele innych. Jak wygląda kompilacja? Metodą prób i błędów można otrzymywać różne dziwności. Jak np:
frac(input)/round(input)
albo to
(1-Int(Input*9)/*sin(input*2)
I dzieki za tutejsze podpowiedzi...rowniez mi sie przydadza.
a ja jeszcze chciałbym wrócić do equalizera konkretnie do elefowskiego Fruity Parametric EQ 2. Jak mamy te bandy (np: 1,2,3) to tam z tyłu w tle tak na pomarańczowo to sie pojawia spectrum danej ścieżki prawda? To wyglądałoby na to, że to bardzo ułatwia sprawdę
gdyż z tego co zaobserwowałem nie można trzymać sie kurczowo jakichś ustalonych ustawień np takich jak wcześniej podałem
tu jeszcze jak cie moge, ale ze stopą to różnie może być... Jedne są "lżejsze" drugie "cięższe" a co za tym idzie ich częstotliwości będą sie różniły a na spectrum będziemy widzieli jak rozkłada się dźwięk. Np: Bass wiadomo będzie nisko, jak dodamy cięższą stope która będzie zajmowała nam również niskie tony to już nasuwa nam sie jedno... trzeba zrobić miejsce dla Basu i tej ciężkiej stopy w tejże strefie, bo sie zrobi zamuł, przesterowanie. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?
Hi-Hat
1 kHz - użyteczne jest podcięcie dołu i średnicy, poniżej
3 kHz – jazgocząca barwa
7.5 - 10 kHz – blask, góra
tu jeszcze jak cie moge, ale ze stopą to różnie może być... Jedne są "lżejsze" drugie "cięższe" a co za tym idzie ich częstotliwości będą sie różniły a na spectrum będziemy widzieli jak rozkłada się dźwięk. Np: Bass wiadomo będzie nisko, jak dodamy cięższą stope która będzie zajmowała nam również niskie tony to już nasuwa nam sie jedno... trzeba zrobić miejsce dla Basu i tej ciężkiej stopy w tejże strefie, bo sie zrobi zamuł, przesterowanie. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?
-
blindmind
Ba, można wybrać jeszcze metodę monitorowania, można obrazować widmo przed korekcją jak i po niej, wybierając u dołu opcje monitor. Trzeba jedynie wiedzieć, że pozornie cichsze basy "szybciej" osiągają 0 db (czyli ten niby czerwony kolor) niż soprany. Zjawisko to dobrze wyjaśniają krzywe Fletchera-Muntona, które obrazują czułość ludzkiego słuchu ze względu na częstotliwości i wynika z nich, że najlepiej słyszymy ~3-5 kHz, najsłabiej niskie tony. Przez to może zdziwić fakt, że basiska zawsze mamy niby za cicho a na monitorze widzimy czerwony kolor widma, haty zaś parzą już w uszy a są ledwo fioletowe
Zawsze jeszcze w opcjach możesz włączyć opcję high precision monitor i widzieć niemal każdą harmoniczną
ale monitor wtedy działa z opóźnieniem, nadaje się to przy korygowaniu padów, bardziej płynących brzmień. Natomiast zwykłe monitorowanie zdecydowanie do perek, gdzie dźwięki szybko przemiatają niemal całe pasmo. Żeby to zrozumieć: np taka stopka, możesz ją zrobić z prostej sinusoidy automatyzując stroik (pitch), najpierw daj wolne zejście z góry na dół, żeby zauważyć co się dzieje na monitorze. Potem ostro nachyl wykres w dół, szybkie zejście, słyszysz stopke, ale na monitorze ciężko zobaczyć ten zakres wykorzystywanych hz.
Tak, twoje rozumowanie jest za..iste.
Tak, twoje rozumowanie jest za..iste.
Fajna opcja ten high precision monitor
Jeszcze mam pytanie odnośnie masteringu bądź też pseudo-masteringu (wiadomo oszałamiających efektów w domu nie osiągniemy raczej). Jak się do tego zabrać? Jak uniknąć przesterowań? Wiem, że podstawą jakiegokolwiek masteringu jest dobry mix. No ale co dalej?
Przydałoby sie nadać nieco "tłustszego" brzmienia. Jak dotąd korzystałem po części z Izotope Ozone 4. Po części bo korzystałem najczęściej z gotowych ustawień programu. Ale mimo to zdarzało się, że występowały przesterowania... Jak temu zapobiec?
Hmm jako, że wielkich doświadczeń z masteringiem nie mam i nie chce się mi myśleć
to polecę artykuł z ostatniego numeru Estrada i Studio, od strony 90 poczynając
Nawet napomknęli o tzw. Nowojorskiej kompresji, swego czasu łudziłem się, że to ja na to wpadłem 
a byłbyś w stanie mi powiedzieć po krótce o co chodzi w "odwracaniu w fazie" do czego konkretnie służy ten zabieg? Ostatnio poczytuję troche literatury fachowej
i tam często pojawia się ten zwrot ale dokładnie nie wiem co on oznacza... Chodzi o jakieś przebiegunowanie? To tak obiło mi sie o uszy jeśli chodzi o głośniki... ale samo pojęcie w muzyce nie wiem konkretnie co oznacza. Rozumiem, że taki zabieg można wykonać w FL Studio z wtyczki "inverted phase" ?