Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)

Zbiór zakładanych tematów i postów ważnych kiedyś, tu trafiają tematy nieaktualne i przedawnione.
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Re: Mam pytanie odnośnie ustawienia mix'u w FL'u :)

Post autor: darXide »

Otóż fala dźwiękowa, załóżmy taka sinusoida, jak można spostrzec wychyla się od zera w obie strony, najpierw w górę, potem w dół. Jeśli dołożyć na wyjście drugą tą samą sinusoidę, tylko przesuniętą w czasie o połowę jej okresu to... nie usłyszysz nic :P Względem czasu te sinusoidy mają wtedy przeciwną polarność. Do czego się to może przydać? Hmm raczej do niczego :P Raczej do celów diagnostycznych. Raz spróbowałem sobie wyeksportować jeden track bez kompresji i drugi z kompresją, potem obie ścieżki otwarłem flem i jednej z nich odwróciłem fazę, dałem play i otrzymałem wszystko to co nie uległo wygaszeniu, czyli no jakby kwintesencję tego co zrobił kompresor, choć nie wiem czy to dobre określenie :P

Przesunięcia fazowe przy tworzeniu muzy to bardzo nieprzyjemna sprawa, a generuje je dużo wtyczek. W większości przypadków nie jest to słyszalne i przeszkadzające. Po raz pierwszy na własnej skórze o jego znaczeniu przekonałem się przy kompresji równoległej.

Otóż kompresja ta polega na zsumowaniu ścieżki głęboko skompresowanej wraz ze ścieżką nieskompresowaną. Co się okazało kompresor wprowadzał mi małe przesunięcie w fazie i suma wychodziła mi jakby z takim stojącym flangerem. Jak rozwiązałem ten problem? Otóż bardzo prosto: Na nieskompresowaną ścieżkę dałem ten sam kompresor, tylko ustawiłem ratio 1:1. W takim wypadku sygnał nie jest kompresowany, kompresor nie robi z nim nic, uzyskałem tylko potrzebne mi przesunięcie fazowe, które kompresor generował :P

hmm
chociaż wpadłem na pomysł jak wykorzystać identyczne dwie ścieżki z jedną odwróconą w fazie ale muszę to przetestować :P
Awatar użytkownika
djyaro6
Weteran

Post autor: djyaro6 »

no i wszystko jasne :) A jeszcze nawiązując do kompresora treshold, attack, release to jeszcze ogarniam :D A ratio? O co chodzi w tych proporcjach? :)
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Załóżmy, że threshold mamy na -10dB, a ratio 2,0:1.
W praktyce oznacza to że każdy sygnał do -10dB zostanie nienaruszony, a każdy sygnał powyżej będzie ściszony o połowę.
Awatar użytkownika
Ciastek
Specjalista

Post autor: Ciastek »

hehe DarXide na prezydenta :rock: :D D

Szkoda że nie mamy tej opcji dawania THX dla pomagających bo byś ode mnie dostał ich sporo ;)

djYaro ja ostatnio trochę bawiłem się tym Izotope Ozone 4 i pierwsze co na bank ci mogę powiedzieć to nie korzystaj z gotowców tylko pobaw się co nieco :)

Ja sam na masteringu znam się tyle co moja babcia na temat tego co to jest np. muzyka Trance (słyszała o tym nie raz ale ni w cholere nie potrafi tego zrozumieć ...)

Wiadomo że masteringu jako masteringu nie zrobi się w domowym zaciszu... od tego są studia.... Ale , jak ja to nazywam, pseudo mastering można zrobić ;) Wtyczki jakie można użyć to np. TRackS1.x , Final Master, czy właśnie Izotope Ozone 4. Izotope ma wiele ciekawych funkcji ukrytych w sobie i jak dla mnie najlepsza wtyka do tego rodzaju zabawy (np. Multiband Harmonic Exiter czy Stereo Imaging :) Ale jeszcze nie rozpracowałem dobrze i póki co nie wychodzi mi na tym za fajnie ;p Dlatego na początek polecam TrackS'a bo jakoś bardziej intuicyjny jest ;p No i oczywiście przystępując do "masteringu" eksportujemy projekt do wav i na wavie już wszystko obrabiamy :) Podstawa to jednak jak sam zauważyłeś dobry miks nadający się do obróbki i przy tym należy się najwięcej moim zdaniem przyłożyć ;) Sam się tego uczę ;p

Pozdro
Awatar użytkownika
darXide
Specjalista

Imho nawet największe przeuje od czegoś zaczynali, kluczem do perfekcji może być szlifowanie podstaw do perfekcji, mozolne słuchanie i analizowanie zmian, które powstają przy naszej ingerencji w brzmienie :P No są przeca takie przeuje jak spor, od zera do bohatera, a z fl'em się nie rozstaje :P

Exciter ma za zadanie nie tyle zefektować materiał, co dodać mu nieco harmonicznych w górze pasma, aż jestem ciekaw ile się napracował i jaką musiał mieć wiedzę gościu, który pierwszy zaprogramował to gó.no.

W ostatnim EiS bardzo pochlebnie wypowiadali się nt. tego Izotope Ozone, co nie zmienia jednak faktu, że presety same nie grają, ale za to są dobrą bazą wyjściową. Szczególnie przy kompresowaniu wychodząc z presetów, trza dopieścić podstawowe parametry jak choćby thresh, ratio i obwiednia. W przypadku wielopasmowych to i proporcje pasm w miksie. W nich jednak kompresować można każde pasmo osobno i można się w tym szybko pogubić.

Ja zawsze staram się niezbyt głęboko kompresować, tzn jak we Fruity Maximusie (jak dla mnie genialna wtyczka, można ją wykorzystać jako kompresor wielopasmowy, limiter, expander i stereo enhancer :P ) widzę, że szczyty mi grają gdzieś do -4dB to próg działania ustalam na -6. Ale warto rozkminiać te presety, przeglądnij kilka presetów i staraj się wychwycić różnice między nimi na ucho, potem szczegółowo rozpatrz jakie różnice występują między parametrami, wyluzuj stary, godziny słuchania w skupieniu przed tobą :P
ODPOWIEDZ